Gigapéldány

2021.11.01. 14:14

Rekordméretű ezüstkárászt fogtak Hajdúböszörménynél

Különleges példány akadt Molnár József horgára.

Fotó: pecaverzum.hu

Egy 4,93 kilós ezüstkárászt fogtak ki néhány héttel ezelőtt a Hajdúböszörményhez közeli Pródi-halastóból – adta hírül a pecaverzum.hu. – Vajkaramellás, húszas bojlival csaltuk horogra. Fárasztás közben végig azt hittem, hogy ponty lesz, aztán amikor a merítőbe került, akkor láttuk, hogy valami nem stimmel – mesélte Molnár József a horgászmagazinnak. Mint kiderült, a második meglepetés akkor érte őket, amikor mérlegre helyezték, és az eszköz 4,93 kilogrammot mutatott. A helyiek közül senki sem látta még ezt a halat, és a tógazda sem tudott róla.

Mivel versenykörülmények között fogták, gyorsan vissza is engedték a gigakárászt. – Egy baráti, húszcsapatos pontyfogó kupa közben érkezett. A szervezők azt mondták, ha megvan öt kiló (annyi volt az értékelhető halak alsó határa a versenyen – a szerk.), akkor beszámítják. Sajnos hiányzott hozzá hét deka – mondta a sikeres horgász, aki ennek ellenére egy cseppet sem búslakodott.

Fotó: pecaverzum.hu

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) rekordlistáján egyébként a legnagyobb ezüstkárász egy 3,50 kilós példány, amely Ritter Ádám nevéhez fűződik még 2019 májusából. Molnár Józsefék ezt a kárászt nem hitelesítették, így hiába sokkal nagyobb az eddigi regisztrált első helyezettnél, mégsem kerülhet fel a rekordlistára.

Fotó: pecaverzum.hu

A kárászról készült fényképet a Pecaverzum elküldte a Magyar Haltani Társaság elnökének. Harka Ákos elmondta, semmi olyat nem lát a halon, ami pontyra utalna. – Az oldalvonalon 31 pikkely látható, a ponty 32-től kezdődik – tette hozzá. Harka Ákos hozzátette, a feje kicsit hosszabbnak tűnik, mint ami az ezüstkárászoknál szokásos, de az csak azért lehet, mert nyitva van a hal szája. A képet azért további elemzés céljából elküldte kollégáinak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában