Fotók

2021.11.18. 13:48

Kilenc diákcsapat vetélkedett: uniós témák, középiskolások szemével

Az országos szintű vetélkedő régiós döntőjét rendezték meg csütörtökön a Megyeházán.

Fotó: Czinege Melinda

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg középiskolás diákok számára az országos „4 for Europe” elnevezésű, európai uniós témájú vetélkedőt. Az első forduló az online térben zajlott októberben országosan 253, négyfős csapat jelentkezésével, közülük régiónként 10-10 jutott a második fordulóba, azaz a regionális döntőbe, melyeket csütörtökön bonyolítottak le 7 helyszínen, köztük Debrecenben, a Megyeházán. Ebben a fordulóban tudásalapú, illetve kreatív feladatokat is meg kellett oldaniuk a diákoknak. A döntő Kecskeméten lesz december 9-én. Az észak-alföldi regionális döntőn kilenc csapat vett részt (az egyik szolnoki csapat nem tudott eljönni). Megyénket a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium két csapata és a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium versenyzői képviselték.

Csapatmunkában

– Ez egy jó verseny, szélesíti a tudásunkat, és nagyon fontos témákról szól, amik akár a mi jövőnket is megalapozhatják – mondta el érdeklődésünkre Gedeon Hanna, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója, a BIG Girls tagja. – A csapatszellem miatt is jelentős, mert a mai világban sokat számít, hogy tudjunk csapatban dolgozni. A BIG Girls-ben négyen vagyunk lányok, sok segítséggel és odafigyeléssel készültünk; ehhez különböző forrásaink voltak, illetve a tanárunk is nagyon sokat segített nekünk. Mivel Európai Parlament Nagykövet Iskola vagyunk, ezért fontos szerepet játszik az intézményünk életében is az Európai Unió ismerete. Célunk persze, mint minden résztvevőnek, a döntőbe bekerülni, de annak is örülünk, ha helyt tudunk állni, mivel ez az első versenyünk így négyen együtt dolgozva. Továbbá kipróbáljuk magunkat, például prezentálnunk kell nagyközönség előtt, illetve számot adni a tudásunkról – árulta el.

– A versenyzőknek nehéz dolguk volt, de nagyon jól felkészültek, rengeteg energiát fektettek be, hogy megismerjék az EU intézményeit, döntéshozatali mechanizmusát, működését – vont mérleget a nap végén Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke, aki ezúttal zsűrielnöki tisztet látott el. – Nagyon fontos hogy e kérdésekben legyenek tájékozottak, azért is, mert a 2021-27-es uniós ciklus forrásainak felhasználásában már ők is tevékenyen részt vehetnek. Arra biztattam a fiatalokat, a jövőben is legyenek aktívak, orientálják diáktársaikat is, készítsék elő azokat a fórumokat, ahol megbeszélhetik, amik őket foglalkoztatják és adjanak majd javaslatokat. Most is előjöttek olyan témák, mint a Brexit, a klímaváltozás vagy az EU-bővítés, melyek hosszú távon az ő generációjukat érintik – részletezte az elnök. Hozzátette: – Személyiségfejlesztésre is jó volt a verseny, hiszen interaktívan előadták, hogyan tudnak prezentálni vagy interjút készíteni, ezek a feladatok azt segítik, hogy magabiztosak legyenek, továbbá a résztvevők egymástól is tanultak.

Az első a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium csapata, a Horizont quartett, a második a szolnoki Varga Kata Gimnázium V4-ek csapata lett, ők jutottak be az országos döntőbe. A harmadik a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Csajszi-pajtik nevű négyese.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában