Szalay-Bobrovniczky Vincét kérdeztük

2021.11.21. 17:12

Jól teljesített a megye a Városi Civil Alapban

A civil szervezetek működését jelentős pályázati források segítették az elmúlt időszakban.

Szalay-Bobrovniczky Vince (balról) múlt héten a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola új könyvtárának átadóján is jelen volt | Fotó: Napló-archív

Fotó: Molnár Péter

Igencsak előkelő helyen, az országos egyharmadban szerepel Hajdú-Bihar megye, ha a civil szervezetek pályázati tevékenységét vizsgáljuk. Erről Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt kérdezte a Napló.

A kimagasló teljesítményben a településszerkezet is sokat számít – világított rá a helyettes államtitkár.

Hajdú-Bihar gyéren lakott megye, itt jellemzően inkább nagyobb települések vannak, így ez determinálja a Városi és Falusi Civil Alap forrásait. A Falusi Civil Alap pályázatain ugyan kevésbé, de a Városi Civil Alapban igencsak jól teljesítettek a megyei települések, ugyanis az élmezőnyben szerepelt a listán. A megyeszékhely pedig – a helyettes államtitkár szavai szerint – professzionálisan működik.

A célokhoz forrás kell

A civil szervezetek hatékony működésével kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Vince úgy fogalmazott: alapvetően pénz kérdése volt.

A szerveztek csak akkor tudják a célkitűzéseiket megvalósítani, tevékenységeiket folytatni, ha azt pályázati források segítik. Bár sok civil szervezet a tagjainak az adományaiból, hozzájárulásából működik, ilyen módon nem képes minden tervet véghez vinni.

Szalay-Bobrovniczky Vince (balról) múlt héten a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola új könyvtárának átadóján is jelen volt | Fotó: Napló-archív

A helyettes államtitkár elmondta, 2018 óta megnégyszerezték a civil szférának adható miniszterelnökségi forrásokat, s ez egyértelműen megnyitotta a civil életet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel folytatott közös munkájuk eredményeként látható: korábban a Nemzeti Együttműködési Alap keretében mintegy ötmilliárd forint volt, ez a szám a jövő esztendőben soha eddig nem tapasztalt mértékkel nő, hiszen csaknem 11 milliárdra emelkedik. Ezen túl a Falusi és a Városi Civil Alap további öt-öt milliárd forinttal hasznosan egészíti ki a támogatási rendszert. Hozzátette: a tervek szerint az utóbbiak ismét elérhetők lesznek, illetve a jövő év első felében újabb forrásokhoz juthatnak a civilek.

Ezeknek a szervezeteknek a működésében óriási nehézséget okozott a világjárvány. A pandémia ma is jelen van az életünkben, így az elmúlt időszak akadályait most még csak részben sikerült áthidalni.

– Az embereknek egyrészt a hitét vissza kell adni, hogy érdemes mindenféle pályázatot beadni, mert nem lesznek újabb lezárások. Ez talán sikerült, de még nem teljesen. A járvány nem tűnt el, sőt, napról napra erősödik – jegyezte meg a helyettes államtitkár. Szerinte ennek az oka részben a vírus jellegéből adódik, részben viszont felelősek érte mindazok is, akik még most sem élnek az oltás lehetőségével.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában