mindent a debreceni temetkezésről

2021.11.29. 08:51

Gyász és emlékezés az óvatosság jegyében

Az ügyintézést és a szertartásokat is érintik az új szabályok a temetőben.

A ravatalozóban is kötelező a szájmaszk használata | Fotó: Napló-archív

Fotó: Czinege Melinda

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt szükségessé vált bizonyos védekezést célzó intézkedések bevezetése a Debreceni Köztemetőben – erősítette meg lapunknak az A.K.S.D. Kft.

A temetés ügyintézésekor az ügyintézőkhöz családonként legfeljebb két fő mehet be, kizárólag szájmaszkban. – Azoknak az ügyfeleinknek, akik nem rendelkeznek vele, szájmaszkot tudunk biztosítani, kézfertőtlenítésre pedig szintén van lehetőség. A hozzátartozók és munkatársaink egészségének védelmére az asztalokon átlátszó műanyag védőfalat helyeztünk el – írták.

A szertartások alkalmával a 2-es ravatalozóban legfeljebb 20 fő (10-10 fő oldalanként), a kis ravataltermekben pedig legfeljebb 15 fő tartózkodhat. A többi hozzátartozó az árkádok alatt kísérheti figyelemmel a szertartást, tartva egymástól a másfél méteres távolságot. A szertartás közben a ravatalozóban szájmaszk használata, valamint a biztonságos távolság tartása kötelező.

Mint megtudtuk, átmenetileg szünetelő szolgáltatás az arcesztétikai kezelés, illetve múlt hét hétfőtől a hamvasztás előtti azonosítás is.

A ravatalozóban is kötelező a szájmaszk használata | Fotó: Napló-archív

A mindenszentek utáni csend és a közelítő tél

A tél közeledte és a fokozódó lehűlés miatt a téliesítés a hamuszóró kegyhelyet és a temetői vízhálózatot is érinti. Az A.K.S.D. kéri a temetőlátogatókat, hogy még a fagyok kezdete előtt takarják le a vázákat, s ezzel megelőzhetővé válnak a fagy­károk. A cégtől megtudtuk, a hamuszóró kegyhely téliesítése már megtörtént, a rendszer víztelenítésével. A hamvak szórása várhatóan jövő március közepéig-végéig szünetel. A rendszer újraindításának feltétele, hogy az éjszakai és a napi hőmérséklet +5 Celsius-fok fölé emelkedjen. Hasonló feltétellel indulhat újra a vízszolgáltatás is. A Debreceni Köztemetők területén az öntözővíz-hálózatot november elején zárták le. Várhatóan jövő év március 15-én nyitják meg újra, s előzetesen tájékoztatják majd erről a temetőbe látogatókat. Az A.K.S.D. szerint évről évre megfigyelhető, hogy a mindenszenteket és a halottak napját övező két hétben megközelítőleg 200 ezren látogatják meg szeretteik sírját. Ilyenkor meghosszabbított nyitvatartással működik az ügyfélszolgálati iroda, mely lehetőséget nyújt a sírhelyújraváltásokra, síremlékekkel kapcsolatos megrendelésekre és egyéb ügyintézésre. Tapasztalataik szerint ezután az ügyintézések száma jelentősen lecsökken, valamint – a temetéseken részt vevő látogatókon kívül – nagyon kevesen járnak ki a temetőbe. A karácsony közeledtével – jó idő esetén – ez a számarány azonban változhat.

A temető november első napjától egészen március végéig reggel 7 órától délután 5 óráig van nyitva.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában