Többcélú nevelés

2021.11.12. 11:30

Érettségit és szakmát is adnak a gyengénlátó és vak tanulóiknak a debreceni iskolában

Az önálló életvitelre is megtanítják őket.

Forrás: Koszta Tímea-archív

Látássérült és vak tanulók oktatását, nevelését végzik a Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Technikum és Kollégiumban. A többcélú köznevelési intézmény a Györffy István Középiskolai Kollégium és Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium összevonásával jött létre 2009-ben.

– Az általános iskolában gyengénlátó és vak tanulókat nevelnek és oktatnak a Lóverseny utcán, ahol közel 150 férőhelyes kollégiumi ellátás is megvalósul. A Postakert utcán több mint 300 éplátó kollégista elhelyezését biztosítjuk, a középiskolás kollégistáink körülbelül 20-22 debreceni iskolából érkeznek.

„A látássérülteket a kollégiumban éplátó társaikkal integráltan helyezzük el, ezzel elősegítve a társadalmi beilleszkedést”

– ismertette az iskola felépítését Kalmár Péter intézményvezető. Elmondta azt is, 2018-ban a Lóverseny utcán elindult a gimnáziumi képzés látássérült, illetve vak tanulók számára. Ezt felmenő rendszerben vezették be, az idei tanévben már a kilencediktől egészen a tizenkettedik évfolyamig zajlik gimnáziumi nevelés, oktatás. Ebben a tanévben fognak először érettségizni a diákjaik.

Cél a hátránykompenzáció

Kalmár Péter | Kalmár Péter-archív

– A délelőtt folyamán az általános iskolásaink, illetve a gimnáziumi tanulóink kis létszámú osztályokban gyógypedagógusok és szaktanárok segítségével készülnek tanulmányaikra. A pedagógusok munkáját gyógypedagógiai asszisztensek, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelők segítik. Átlagon felüli tanulást segítő eszközparkkal rendelkezünk; olvasótévék, interaktív panelek, okostáblák, dokumentumkamerák, kép­ernyő-felolvasó programok, laptopok segítik a tanulóink felkészülését – tudatta.

Az intézményvezető arra is kitért, a következő tanévtől szakképzést szeretnének indítani a látássérült tanulók számára. – A szakgimnáziumi képzésünk a közművelődési munkatárs szakképesítést adná, illetve technikumban a gazdálkodás és menedzsment ágazaton belül szeretnénk indítani vállalkozási ügyviteli ügyintéző képzést – mondta. Ezek mind a látássérült tanulók hátránykompenzációjának, esélyteremtésének megvalósítását szolgálják.

Az életre is készítik őket

Az intézményben a tanulás mellett az élet további területein való boldogulásra is oktatják a látássérült diákokat. – A kollégiumban már az általános iskolás korban megkezdődik az önálló életre való nevelés. A vak tanulóink ötödik, hatodik osztályra teljesen megtanulnak vakon gépelni, aminek azért van jelentősége, mert a kép­ernyő-felolvasó program használatával folyamatosan hallják azt, amit jegyzetelnek, a szöveget a program később fel is tudja olvasni, ez segíti az ismeretelsajátítást.

„A kollégiumban és az iskolában a rehabilitáció keretében tájékozódást, közlekedést, illetve önálló életvitelre való felkészülést tanulnak.”

Az alapvető konyhai tevékenységek, a mosó- és szárítógép használatának elsajátítása nagy terhet vehet le a látássérült gyermekeket nevelő családok válláról – részletezte Kalmár Péter.

A debreceni általános iskola beiskolázási területe 8 megyére tejed ki, míg a gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésre az ország bármely területéről érkezhetnek tanulók. Az iskolában talán meglepő módon nagy hangsúlyt fektetnek a vizuális kultúra oktatására is. Ez kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a látássérült tanulók megmaradt látásukat élményszerűen használják, ezzel is segítve a helyes énkép és önértékelés kialakulását.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában