segítséget nyújtanak

2021.11.19. 07:00

A hideg és a koronavírus is fenyegeti a hajléktalanokat, de van segítség számukra Debrecenben is

Máris megteltek a debreceni hajléktalanszállók a téli időszak beköszöntével.

Fotó: Czinege Melinda

November elsejétől március 31-éig tart a krízisidőszak a hajléktalanellátásban. Debrecenben a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. segíti a rászorulókat a felzárkózásban. Szemerédy Zsoltot kérdeztük, hogyan készülnek fel a fagyos hónapokra. A szervezet ügyvezetője elmondta,

többéves gyakorlat alapján a téli időszakban a hét minden napján 24 órás utcai ügyeletet tartanak. A megerősített szolgálat célja az életveszélyben lévő rászorulók megsegítése.

Nincs jelen a Covid

A közvetlenül az utcáról érkezőket a Dobozi utcára szállítják a krízisautók. Az itt található telephelyet az elmúlt években egészségügyi centrummá alakították, ahol folyamatos orvosi felügyeletet kapnak. A beérkezőket gyors­teszttel vizsgálják, és amennyiben eredményük pozitív, a mentők érkezéséig egy, az udvaron található izolációs konténerbe helyezik őket. A négy férőhelyes, fűtött konténert a télre és a vírusveszélyre való tekintettel kapta az önkormányzattól a ReFoMix.

Az ügyvezető a negyedik hullám felfutó ága ellenére egyelőre kezelhetőnek nevezte a helyzetet, mindössze néhány pozitív koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, ők azonnali kórházi kezelést kaptak.

Szemerédy Zsolt hozzátette, összességében nem tapasztalják, hogy több fertőzött lenne a hajlék nélküli emberek körében. Az intézményeken belül egyedül a Családok Átmeneti Otthonában lett pozitív teszt­eredménye egy családnak, ők házi karanténban vannak. A szervezet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal protokollját betartva a járványhelyzetet részleges látogatási és lakhelyelhagyási tilalommal is megpróbálja kordában tartani.

Súlyos egészségi állapotok

– Általánosságban véve azonban kritikusan rossz az ellátottaink egészségi állapota. Sajnálatosan évente mintegy harmincan haláloznak el intézményeinken belül vagy kórházban. Egyrészt életvitelük következtében lesznek súlyos betegek, másrészt az átlagkorosztály is egyre inkább kitolódik. Sokuk pedig valamilyen daganatos betegségben szenved – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Az egészségügyi centrum mellett a Wesselényi utcai, ötven hajléktalan ember befogadására alkalmas éjszakai menedékhelyen a téli krízis ideje alatt egy 14 fős időszakos férőhelyet is biztosítanak. Ezzel a szervezet intézményei Debrecen-szerte összesen 354 főt tudnak fedél alá helyezni.

„Amennyiben a férőhely nem elég, akkor is behozzuk a didergőket.”

– Akár a közösségi helyiségekben elszállásolva, de mindenképpen fűtött körülmények között töltheti az éjszakát az, aki létszám fölött érkezik. A mi alapelvünk és feladatunk az, hogy senki ne fagyjon meg. Senkit sem küldünk el – mondta.

Van, aki kiutat talált

A ReFoMix emellett fontosnak tartja, hogy a gondozottak ne szociális otthonként, hanem ideiglenes segítségnyújtásként tekintsenek az intézményre. Mint az ügyvezetőtől megtudtuk, a szervezet célja, hogy aki motivált és képes, az minél hamarabb dolgozni kezdjen, és sikeresen kerüljön ki az ellátórendszerből. Éppen ezért 2018-ban Sorsfordító néven, európai uniós pályázati támogatással programot indítottak a hajléktalanok felzárkóztatására.

A képzésben 25 ellátott tett sikeres parkgondozói vizsgát, és segítséget kaptak ahhoz, hogy albérlethez jussanak. Nagy részük gyökeret vert, és azóta is önellátó életet él.

– Amellett, hogy ez a saját érdekük is, a létszámcsökkentést a zsúfoltság megszüntetése is indokolja. A probléma ugyanis folyamatosan újratermelődik. Sajnos nap mint nap kerülnek emberek a perifériára. Ez évente megközelítőleg negyven új gondozottat jelent intézményeinkben – mondta Szemerédy Zsolt. Hozzátette, a hajléktalanokkal foglalkozó társszervezetekkel jó kapcsolatot ápolnak. Évente legalább egyszer találkozót szerveznek a rendőrség, a közterület-felügyelet, az Ökumenikus Segélyszervezet, a református nappali melegedő és a Caritas részvételével, s megvitatják az aktuális problémákat.

Hajnal László

Borítókép: Pozitív teszt esetén ideiglenesen izolációs konténerben helyezik el az ellátottakat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában