Rangsor

2021.10.06. 19:27

Újabb listán szerepel a Debreceni Egyetem

Első alkalommal került fel az intézmény a Times Higher Education informatikai tematikus ranglistájára.

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem a neves brit rangsorkészítő Times Higher Education két most bemutatott tematikus listájára is felkerült. A tudományterületi rangsorok készítésénél ugyanazt az 5 kategóriába sorolható 13 teljesítménymutatót alkalmazzák, mint a World University Rankings 2022 globális listánál, amelyen a Debreceni Egyetem a 801-1000. helyezést érte el. Az általános módszert és a súlyozásokat azonban tovább finomítják, és az egyes tudományágak sajátosságaihoz igazítják minden tematikus rangsornál – írja a hirek.unideb.hu.

Az intézmény első alkalommal szerepel az informatikai ranglistán, ahol rögtön a 601-800-as kategóriában nyitott a vizsgált 891 intézmény között. A rangsor összeállításánál az alábbi tényezőket vették számításba: oktatás 30 százalék(a tanulási környezet), kutatás 30 százalék (mennyiség, bevétel és hírnév), idézettség 27,5 százalék (a kutatások hatása), nemzetközi mutatók 7,5 százalék (oktatók, hallgatók és kutatások), ipari jövedelem 5 százalék (innováció).

A rangsor élén az egyesült királysági University of Oxford, az egyesült államokbeli Stanford University és a Debreceni Egyetem stratégiai partnere, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) végzett. Magyar intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett az Óbudai Egyetem (501-600), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (601-800), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (601-800) és a Szegedi Tudományegyetem (801+) került fel a listára.

A mérnöki tudományok területén – a tavalyi évhez hasonlóan – a 801-1000. pozíciót érte el az intézmény a rangsorolt 1188 egyetem között. Ez a lista az általános mérnöki, villamosmérnöki és elektrotechnikai, gépész- és űrmérnöki, valamint az építőmérnöki és a vegyészmérnöki képzést nyújtó intézményeket vizsgálta. A rangsor összeállításánál az alábbi tényezőket vették számításba: oktatás 30 százalék (a tanulási környezet), kutatás 30 százalék (mennyiség, bevétel és hírnév), idézettség 27,5 százalék (a kutatások hatása), nemzetközi mutatók 7,5 százalék (oktatók, hallgatók és kutatások), ipari jövedelem 5 százalék (innováció).

Három egyesült államokbeli intézmény lett dobogós: a Harvard University, a Stanford University és a University of California, Berkeley. A Debreceni Egyetem mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (601-800), az Óbudai Egyetem (601-800), a Pannon Egyetem (1000+) és a Miskolci Egyetem (1000+) szerepel a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában