Tudományos Konferencia

2021.10.08. 13:26

Mintegy hatvan szakkollégiumi hallgató ismertette kutatását a Debreceni Egyetemen

A DAB Székházban tartott tanácskozáson az intézmény tíz szakkollégiuma vett részt.

Fotó: unideb.hu

A koronavírus-járvány hatásainak vizsgálata a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye autóiparában tevékenykedő vállalatok foglalkoztatási és pénzügyi helyzetére, Konspirációs teóriák hatása az emberekre és az állammal való kapcsolatukra – egyebek mellett ilyen címekkel tartottak előadásokat a Debreceni Egyetem szakkollégiumainak hallgatói a Debreceni Egyetem Szakkollégiumainak III. Tudományos Konferenciáján a DAB Székházban – írja az unideb.hu.

Szűcs Lászlóné Siska Katalin, a DE Szakkollégiumi Albizottságának elnöke kifejtette: a szakkollégiumok fő feladata, hogy azok tagjai egy nekik tetsző témában szaktanári segítséggel a tananyagnál alaposabban elmélyüljenek. Emellett szabadidős programokat is szerveznek a résztvevőknek, ahol olyan baráti társaságok alakulhatnak ki, akik később segíteni tudják egymás tudományos munkáját. Ráadásul a szakkollégisták az ilyen rendezvényeknek is köszönhetően, társaiknál gyorsabban tanulhatnak meg nagy nyilvánosság előtt jól előadni, illetve szöveget úgy szerkeszteni, hogy az akár tanulmány kötetekben is megjelenhessen.

Fotó: unideb.hu

- A különféle karok hallgatóinak saját kutatásai eredményeikről olyan nyelvezetű előadásokat kell most tartaniuk, hogy azt azok is megértsék, akik nem annak az egységnek a hallgatói, vagy laikusok – fűzte hozzá Szűcs Lászlóné Siska Katalin.

A megnyitón köszöntőt mondó Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese a szakkollégiumok tudományosutánpótlás-képzésben játszott szerepét hangsúlyozta.

- Hallgatóink a szakkollégiumokban olyan kincshez, nevezetesen plusz tudáshoz jutnak, amit nem lehet elvenni tőlük. Ezen szerveződések kiemelten fontos célja a tudományos, oktatói utánpótlás nevelése, melyekre mindenképpen szükség van egy minőségi egyetemen – fogalmazott Pintér Ákos. A rektorhelyettes megjegyezte: az intézményi modellváltásnak az is része, hogy még inkább a minőségi oktatás és kutatás felé mozduljunk el, amelyhez nélkülözhetetlen a szakkollégiumi rendszer.

A konferencián hat szekcióban az egyetem tíz szakkkollégiumának – a Gulyás György Szakkollégium, a Hatvani István Szakkollégium, az Ihrig Károly Szakkollégium, a Kerpely Kálmán Szakkollégium, a Lippai Balázs Roma Szakkollégium, a Praetor Szakkollégium, a Sántha Kálmán Szakkollégium, a Szent László Katolikus Szakkollégium, a Verzár Frigyes Szakkollégium, valamint a Wáli István Református Cigány Szakkollégium – hallgatói mutatkoztak be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában