segítik őket

2021.10.15. 21:42

Látványos fejlesztések a kistelepüléseken

Újabb támogatást kapnak a bihari falvak a továbbfejlődéshez.

Növelte a kormány a Magyar falu program keretösszegét, összesen 25 milliárd forintot biztosít az év második felében a tartaléklistán lévő pályázatok megvalósítására. A támogatás jól jött a falvaknak, hiszen sok kielégítetlen igény sorakozott még a listán. A pályázatok összértéke több mint 340 millió forint – ez az összeg pedig jóval meghaladja a tavalyi évi tartalékkeretet.

– A választókörzetben újabb 32 nyertes pályázatot hirdettek a tartalékkeretből – adta hírül Vitányi István a hivatalos közösségi oldalán. Az országgyűlési képviselő a Napló megkeresésére kifejtette, hogy elsőként mindig azokat az igényeket elégítik ki, amelyek az alaptevékenységek elvégzését segítik. Mint mondta, akadtak olyan kérések, amelyekre a megigényelt összeg nem volt elegendő, de most ezeket is teljesíteni tudják.

– Ebben az évben a Magyar falu programban megközelítőleg másfél milliárd forintot kapott a választókörzet. Mindez nagy lehetőséget jelent a települések életében, a fejlesztések látványosak. Azok, akik régebben jártak egy-egy településen, de azok is, akik ott élnek, észreveszik a fejlődést – részletezte. Hozzátette, azt a célt tűzték ki, hogy a vidéki életformát részesítsék előnyben, és úgy gondolja, hogy ezt az elképzelést a fejlesztésekkel teljesítik.

Volt, ahol busz kellett

A települések önkormányzatai út- és járdaépítéshez, ingatlanok és ravatalozó felújításához, játszótér fejlesztéséhez nyújthattak be igényt. Emellett összesen tíz településről érkezett igény kommunális eszközök, főként kisgépek beszerzéséhez, amelyek a falvak tisztán tartásához szükségesek, így például fűnyíró vagy hókotró gépek. Továbbá voltak olyan falvak, amelyeknek buszra volt szükségük.

Önkormányzati ingatlan felújításához Zsáka nyert el nagyobb összeget, mintegy 50 millió forintot, ez a beruházás valószínűleg csak jövőre készül el. Az eszközbeszerzések és a kisebb beruházások még az idén megvalósulhatnak.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában