Sikeres kutatás

2021.10.26. 11:23

Hasmenés elleni vakcina fejlesztésében vett részt a Debreceni Egyetem

Önkénteseken végeztek klinikai vizsgálatokat.

Fotó: unideb.hu

A leggyakoribb hasmenést okozó kórokozók elleni vakcinafejlesztésben vett részt a Debreceni Egyetem. Az intézmény egy magyar szakemberek által alapított biotechnológiai cég megbízásából egészséges önkénteseken végezte el a klinikai vizsgálatokat – tájékoztatott honlapján a cívisvárosi felsőoktatási intézmény.

A fejlődő országokba érkező külföldiek számára jelentős probléma a baktériumok által okozott hasmenés. Az egyetemen a két leggyakoribb, kifejezetten hasmenést okozó kórokozó – Shigella és Enterotoxikus Escherichia coli – ellen kifejlesztett vakcinát tesztelték fázis I. vizsgálatban.

Az egészséges önkéntesek tesztelését a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinika klinikai farmakológiai részleg munkatársai végezték el az EveliQure megbízásából. A vizsgálat célja a hatékonyság és a biztonságosság mellett az optimális dózis meghatározása volt.

A közös munka lezárása kapcsán a bécsi székhelyű cég vezetőit Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszer- és Élelmiszerfejlesztési Koordinációs Központ igazgatója fogadta. A klinikai vizsgálat vezetője a megbeszélésen elmondta, hogy az OGYÉI és a Kutatásetikai Bizottság által engedélyezett munkafolyamat közel egy évig tartott, és összesen 84 önkéntes vett részt benne.

- Hasonló jellegű vizsgálatot a Debreceni Egyetemen korábban még nem végeztek. A vizsgálat során a Debreceni Egyetem jelentős kutatás-fejlesztési hozzáadott értéket képviselt – mondta el Páll Dénes.

A klinikai vizsgálat értékelése kapcsán tartott megbeszélésen Somogyi Gábor és Nagy Eszter tulajdonos-igazgatók (EveliQure) fontos eredménynek nevezték, hogy a közös munka a covid-járvány időszakában is megfelelő ütemezéssel zajlott, így tudták tartani a tervezett határidőket.

Hozzátették: a vakcina hatásosságát a kedvező eredmények birtokában a következő lépésben már a fejlődő országok betegein próbálhatják ki.

A megbeszélésen Szilvássy Zoltán rektor bemutatta a cég vezetőinek az egyetemi innovációs ökoszisztéma működését, valamint az intézmény egyes biotechnológiai fejlesztéseit, felvázolva a további lehetséges együttműködés célterületeit.

A Debreceni Egyetemet négy éve választotta a legnagyobb gyógyszerfejlesztési vizsgálatokat koordináló vállalat, a QuintilesIMS – jelenlegi nevén az IQVIA – több mint 200 ezer partnere közül a legfontosabb 23 vizsgálóhelyeinek egyikévé. Az intézmény évente több száz klinikai vizsgálatot végez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában