Zöld közlekedés

2021.10.11. 14:04

Elektromos autóbuszokat állítanak üzembe Debrecenben

Eredményes lett az elektromos autóbuszok beszerzésére és üzembe helyezésére irányuló, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. által kiírt közbeszerzés.

20210201 Székesfehérvár, Ikarusz busz, elektromos busz, sajtáj, próbaút. Steiner, Cser-Palkovics, Széles Gábor. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: illusztráció / MW-archív

Hamarosan 12 új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro városi autóbusz áll forgalomba Debrecenben

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">közölte a város polgármestere hétfőn a közösségi oldalán.

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: a buszokkal kompatibilis – kültérre is telepíthető -, 12 jármű egyidejű töltésére is alkalmas töltőrendszer kiépítése is megtörténik.

A D2030 program egyik kiemelt célja, hogy a várost zöld és fenntartható módon fejlesszék. A debreceniek tavaly egy hónapon keresztül a Zöld Busz mintaprogramnak köszönhetően már kipróbálhattak egy teljesen elektromos autóbuszt, a közeljövőben pedig a mindennapi közlekedésben is utazhatnak az új járművekkel – közölte a városvezető.

A kormány által kezdeményezett és támogatott Zöld Busz Program demonstrációs szakasza Debrecenben kezdődődött tavaly szeptember elsején. A kormány 56 millió forinttal segíti, hogy az elektromos autóbuszt egy hónapon keresztül térítésmentesen próbálhassák ki az utasok, majd a program következő szakaszában további 800 millió forinttal támogatják az első elektromos buszok beszerzését, amelyek Debrecen flottáját is gazdagítják majd – írja az MTI.

Kaderják Péter, az innovációs és technológiai miniszter főtanácsadója tavaly szeptemberben azt mondta: Magyarországon is kiemelt klímapolitikai program a közlekedés zöldítése: az összes emisszió 20 százalékáért a közlekedési szektor, azon belül pedig a kibocsátások 98 százalékáért a közúti közlekedés a felelős. A Zöld Busz Program keretében tízéves időtávban 36 milliárd forinttal támogatja a kormány az elektromos buszok beszerzését. Tíz éven belül minden második busz környezetbarát lesz a nagyvárosok helyi közlekedésében.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/orszagszerte-1100-elektromos-busz-allhat-forgalomba-2025-ig-5650616/

https://haon.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/a-klimavedelmi-akcioterv-egyik-fontos-eleme-a-kozlekedes-elektrifikacioja-5602697/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában