Tanácskozás

2021.10.18. 12:54

Doktoranduszkonferenciát rendeztek a Debreceni Egyetemen

„Conferentia Debreceniensis Doctorandorum Iuvenum” címmel ókorral, középkorral és kora újkorral foglalkozó doktoranduszok számára rendezett konferenciát október 15-16-án a bölcsészettudományi kar Történelmi Intézete, valamint a Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola.

Forrás: unideb.hu

A hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal megszervezett tudományos találkozón régészeti, irodalom-, művészet- és művelődéstörténeti, a középkori Magyarország külkapcsolatait, a török elleni küzdelmet bemutató, továbbá kora újkori város- és társadalomtörténeti, illetve diplomáciatörténeti témájú előadások hangzottak el – írja a hirek.unideb.hu.

– A pályájuk elején járó történészek számára fontos a kapcsolatépítés, amelynek egyik legjobb módja egy konferencián való bemutatkozás, amely lehetőséget teremt a tudományos eredmények bemutatása mellett a kapcsolatfelvételre is – hangsúlyozta köszöntőjében a rendezvény célját ismertetve Barta Róbert. A bölcsészettudományi kar Történelmi Intézetének igazgatója kifejtette: komolyan kell venni a humán műveltséget, ennek érdekében pedig biztosítani kell a tudományos utánpótlást.

Az intézetigazgató a rendezvény megnyitóján bejelentette, hogy a tervek szerint tavasszal – ugyancsak a Történelmi Intézet és a Doktori Iskola szervezésében – a 19-20. századi magyar és európai történelemmel foglalkozó fiatal kutatók számára rendeznek szakmai találkozót.

– Tematikáját tekintve egyedülálló a mostani rendezvény, hiszen középpontjában – új hagyományt teremtve – az ókor és a középkor áll, biztosítva ezzel a bemutatkozás mellett a publikációs lehetőséget is a fiatal kutatók számára, egyben folytatva a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programját, amelyet támogat az intézmény Hatvani István Szakkollégiuma is – emelte ki megnyitójában Bárány Attila, a Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola vezetője.

A tudományos tanácskozásra hat hazai felsőoktatási intézmény doktori iskoláiból – Debreceni Egyetem (Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola), Eötvös Loránd Tudományegyetem (Történelemtudományi Doktori Iskola, Irodalomtudományi Doktori Iskola), Eszterházy Károly Egyetem (Történelemtudományi Doktori Iskola), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (Történelemtudományi Doktori Iskola), Pécsi Tudományegyetem (Interdiszciplináris Doktori Iskola), Szegedi Tudományegyetem (Történelemtudományi Doktori Iskola, Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola) – 41 hallgató, 13 szekcióban számolt be kutatási eredményeiről.

A három külföldi doktorandusz számára külön angol nyelvű szekciót alakítottak ki a szervezők. A konferencia első napján a fiatal kutatók tárlatvezetésen vehettek részt a Déri Múzeumban, valamint a konferencia ideje alatt a „Perényiek 1271-, a Perényi család három ágának története” című kiállítást is megtekinthették az érdeklődők a Főépület 3. emeleti kerengőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában