felújítás

2021.10.06. 13:06

A városvédők javából szépült meg egy debreceni kapu

A kívül-belül megújult ház kitűnő, követendő példa a túlélésre.

Fotó: DVSZE-archív

A cívisházak helyi védelméért folyó tevékenységük keretében bemutató, felújító kapufestést tartott a Bajcsy-Zsilinszky utcán a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület egy általuk védelemre javasolt házon – tudatták a Naplónak küldött közleményben. Mint arra a híradásban rámutattak, a 42. szám alatt álló, megközelítőleg 200 éves, jellegzetes debrecenies megjelenésű cívisház még javarészt őrzi a háromablakos homlokzatát a falba rakott kis- és nagykapujával, a belsőben pedig a háromosztatú, alföldi népi lakóház katonaszobás, boltozatos változatát.

Fotó: DVSZE-archív

A kívül-belül megújult ház kitűnő, követendő példája a kevés megmaradt történelmi lakóház szép, a mai igényeknek kiválóan megfelelő élettérként való túlélésének.

Festékbolt is segített

Megtudtuk azt is, hogy az eredeti óriáskapu másolatának megújítását múlt szombaton kis kalákában végezték el a tagok lelkes önkéntesekkel és a tulajdonosokkal. A festéket és az eszközöket egy helyi festékbolt adományozta a kapu felújításához.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában