fontos a város éghajlata

2021.10.05. 13:25

A MotoGP-pálya építésével és hatásaival is foglalkozik Hajdúnánás klímastratégiája

A város intézményeinek, civil szervezeteinek és vállalkozásainak is szerepe lesz a végrehajtásban.

Hajdúnánás 20210319 Motorsport 2021 Tervrajz MotoGP pálya látványterv versenypálya Fotó Bord Építész Stúdió

Fotó: Bord Építész Stúdió

Elkészült a város klímastratégiája, amely nemcsak a Hajdúnánás éghajlatát befolyásoló tényezőkkel, hanem például a MotoGP-pálya építésével és hatásaival is foglalkozik.

– A dokumentum elemzi a városunk éghajlatát befolyásoló tényezőket. A feltárt kérdésekre a stratégia összeállítói válaszokat adnak, meghatározzák az előttünk álló feladatokat – részletezte a Napló megkeresésére Maginé dr. Csirke Erzsébet aljegyző. Hozzátette, ez a dokumentum illeszkedik a megyei klímastratégiához. Kifejtette, hogy foglalkozik a hirtelen lehulló csapadékmennyiség által okozott belvizek és elöntések kialakulásával, továbbá a klímaváltozásból eredő szárazság helyi élővilágra, természeti értékekre gyakorolt hatásaival is.

– Az évszázad közepéig várhatóan jelentősen megváltoznak a várost övező termőhelyek klimatikus viszonyai. 2050-ig a tavaszi vetésű növények esetében mérsékelt termésátlag-csökkenés, ugyanakkor az őszi vetésű növények esetében akár jelentős hozamnövekedés is elképzelhető – emelte ki. Hozzátette még, hogy a szakértők szerint a MotoGP-pálya nem lesz jelentős hatással a várost övező környezetre, de a futamok ideje alatt számolni kell a szélsőséges időjárási tényezőkkel.

Össze kell fogni

– A klímastratégia végrehajtásáért elsődlegesen az önkormányzati hivatal a felelős, ugyanakkor a teljes lakosság, valamint az intézményi, gazdálkodói és a vállalkozói kör együttműködését is igényli. Önmagában egyik szektor sem lehet képes a lefektetett célok maradéktalan elérésére. Ennek érdekében partnerség kialakítása is szükséges az önkormányzat, a közintézmények, a civil szervezetek és a gazdasági szereplők között – hangsúlyozta Maginé dr. Csirke Erzsébet.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában