gólyahír

2021.09.23. 10:57

Újabb leopárdgekkókkal gazdagodott az állatkert állománya

A Debreceni Állatkert újabb egzotikus hüllőfaj háza tájáról számolhat be örömhírről, miután immár öt egészséges utóddal gyarapodott a leopárdgekkó-állományuk.

Fotó: Debreceni Állatkert

Az egyelőre ismeretlen nemű és a kulisszák mögött nevelkedő apróságok közül az első mintegy hat hete kelt ki tojásából, társai azóta folyamatosan követik, és még további két tojás található az intézmény keltetőjében. Szüleiktől nemcsak méretük, hanem a fiatal utódokra jellemző csíkos mintázatuk is jól megkülönbözteti őket; nagyjából egyéves korukra alakul ki náluk a faj jellegzetes párducpöttyös színezete – olvasható az állatkert közleményében.

Fotó: Debreceni Állatkert

A leopárdgekkó (Eublepharis macularius) Kelet-Irántól egészen Északnyugat-Indiáig elterülő sziklás-félsivatagos vidékeken őshonos. A nappali forróság elől sziklarepedésekbe vagy kövek alá húzódik, a táplálékát képező kisebb ízeltlábúakra éjszaka vadászik kiváló látására, szaglására és hallására hagyatkozva; prédáját emberi gondozásban is szereti ő maga elejteni. A természetben laza csoportokat alkot, azokban viszont csak egy-egy hím lehet, mivel az ő találkozásuk akár élet-halál harcot is eredményezhet. Könnyű tartásának és látványos párducmintázatának köszönhetően kedvelt hobbiállat, tenyésztése nyomán pedig mára számtalan színváltozata alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában