négy csoporttal működik majd

2021.09.16. 19:28

Új református óvoda épül Berettyóújfaluban

Az épület alapkövét csütörtökön tették le.

Fotó: Molnár Péter

Berettyóújfaluban jelenleg háromcsoportos a református óvoda, a most épülő új óvoda már négy gyermekcsoporttal fog működni, 100 gyermek számára biztosít elhelyezést. A Szivárvány Református Óvoda alapkövét csütörtökön rakták le a Fürdő utcában.

Fotó: Molnár Péter

A beruházás az Országos Óvoda Program részeként valósul meg, amiben országszerte 66 óvoda épülhet, bővülhet, illetve újulhat meg 35 milliárd forintból. Mint megtudtuk, Hajdú-Bihar megyébe ebből az összegből 3 milliárd forint jut, melyből 5 új intézmény épül – Berettyóújfaluban, Püspökladányban, valamint Debrecenben Bánkon, a Nagysándor-telepen és a Tégláskertben –, valamint Balmazújvároson és Debrecenben, a Tímár utcában a már meglévő épületet bővítik.

Berettyóújfaluban 751 millió forintból épül a száz férőhelyes intézmény, az alapkőletételen Fekete Károly püspök végzett igei szolgálatot, melyet ezzel a gondolattal zárt:

Azzal a hittel tesszük le ezt az alapkövet, hogy a Szivárvány Református Óvoda itt, Berettyóújfaluban szeretetben fogja napról napra megfürdetni azt a száz kisgyermeket, a nevelői, munkatársi gárdát, akik majd ide fognak járni, és segíti azt, hogy ez a hely Jézus által érintett, Jézus által megáldott hely legyen.

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ünnepi beszédét azzal kezdte, nemzetünk jövője és magyarságunk megmaradása nagymértékben függ attól, hogy milyen alapokra építkezünk. Kitért az óvoda névválasztására is: a szivárvány kifejezi a szövetséget Istennel, míg a református utal arra a hitvallásra, ami e szövetség megőrzését célozza, annak záloga. Mint mondta, a nevelésben, oktatásban az egyház szerepe évezredes, a református egyházé pedig fél évezredes. – Természetes, amikor gyermekek neveléséről beszélünk, akkor is szövetségesként tekintünk az egyházra. A Fidesz-KDNP-kormány valójában nem tett mást, mint hogy ezt felismerte, elfogadta, magáénak vallja, erősíti ezt a természetes szövetséget az egyházak és a családok között – jelentette ki a helyettes államtitkár. Hozzátette, az oktatási fejlesztések arra irányulnak, hogy az egyházi és állami köznevelési intézményekbe járó diákok, gyermekek egyaránt bővülő lehetőségekkel rendelkezzenek a közös jövő építése során.

– A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programjának keretében összesen 66 óvoda újulhat meg, bővülhet, illetve épülhet országszerte, amihez a magyar kormány 35 milliárd forintos támogatást nyújtott a református egyház számára.

Ez 3 ezer új óvodai férőhelyet jelent, a református óvodai dolgozók létszáma a program végére várhatóan megduplázódik

– tudatta Fürjes Zoltán. A Tiszántúli Református Egyházkerületben 23 óvoda épülhet, bővülhet vagy újulhat meg. Mint mondta, az egyházak által nyújtott oktatás-nevelés bölcsődétől az egyetemig számos hívőnek és útkeresőnek biztosít lehetőséget arra, hogy olyan tudásra és értékekre tegyen szert, ami egy tisztességes élethez mindenképpen elengedő, de akár egy hívő élethez is kiindulópont lehet.

Tóth Tibor esperes úgy fogalmazott, öröm, amikor egy új épület alapkövét teszik le, mert ez azt jelenti, hogy a régi egy kicsit szűk már, bővíteni kell.

Muraközi István polgármester arról beszélt, a város büszke a múltjára, és cselekvő jelenében tevékenykedik azért, hogy bízzon a jövőjében.

Amikor egy múzeumot átadunk, akkor valóban a múlt iránti tiszteletünk jelenik meg, ha egy utat építünk, akkor azt a jelennek építjük, de ha egy óvoda alapkövét tesszük le, akkor a jövőnket építjük

– mondta. Azt is tudatta, az elmúlt három évben mindig egyre több gyermek neve került fel az életfákra. Felidézte, 1999 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Tardy úti telephelyen a Szivárvány Református Óvoda, mely három csoporttal működik, az új épületben azonban már négy csoporttal működnek. – Ez a húsz év a bizonyíték arra, hogy Berettyóújfaluban van igény a vallásos és a református óvodai nevelésre – vallja.

Az új épületben négy, egyenként több mint 60 négyzetméteres csoportszobán kívül tágas, gazdagon felszerelt tornaszoba, külön logopédiai és pszichológusi szoba is lesz majd.

KD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában