hitélet

2021.09.06. 07:30

Új esperesüket köszöntötték a nádudvariak

A Hajdúvidéki Református Egyházmegye beiktatási istentiszteletén megtelt a helyi templom.

A település pénteki ünnepélyén Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében megemlítette: Isten nem spórol a Szentlélek minőségével, a jelenben is prófétálásra ösztönöz, hogy az továbbadja az isteni akaratot a legkisebb szórványban, a hajdúvárosokban, a Hortobágy-mellékén vagy Sárréten. Érdemes felállni a szószékre és kimondani, hogy van üzenet, s ez az eligazító szó továbbadása. Hozzátette: a Tiszántúl püspökeként jó lenne látni olyan időseket, akik még mindig mernek álmodni, mert a megmerevedett életszemléletet idősen sem lehet kibírni. Égetően szükség van olyanokra, akik be merik helyezni a múltat a jelenbe, a tegnapot a mába, és az élettapasztalatukkal eligazodni segítenek bennünket, fiatalabbakat. Mert a mélyből előhozott élmény mindig Istentől ered.

Ezt követően Molnár Csilla egyházkerületi lelkészi tanácsos üdvözölte az egybegyűlteket, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye leköszönő elnöksége pedig köszöntötte az újat, s Galánfi András Kossuth-díjas népművész szavalatát követően következett Őz Lajos megválasztott esperes püspök általi beiktatása. Egyházmegyei esperestársai egy-egy igével mondtak áldást. Nagy László egyházmegyei gondnok eskütétele után a Lituus Rézfúvós Együttes zenélt.

Félig nem érdemes csinálni

Őz Lajos, a 30 egyházközséget összefogó Hajdúvidéki Református Egyházmegye újonnan megválasztott és beiktatott esperese székfoglaló beszédét ekképpen kezdte: a hálaadás az első gondolata e napon, nem egy címért, nem egy székért, nem egy megbízatásért, hanem az Úristen megőrző, megvilágosító kegyelméért, amely az idáig vezető úton soha el nem fogyó tanácsként, erővel vezette. Félig nem érdemes semmit csinálni: új hivatalában is ezt gondolja. Mintegy hitvallásként hirdette a Zsoltárok könyvéből való igét, ami ezen ünnep meghívóján is olvasható: „Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem.” Ez az ige inti és buzdítja, hogy az Úrtól kért alázat és bölcsesség nélkül hiábavaló a legnemesebb emberi szándék is.

Megválasztása után három különböző generációhoz tartozó lelkész kollégája szájából is elhangzott számára áldásként a salamoni imádság: „Adj azért a te szolgádnak engedelmes szívet, hogy tudja kormányozni népedet, különbséget téve a jó és a rossz között. Ki tudná különben kormányozni a te nagy népedet?” Mint mondta: ezt a különbségtételt már gyakorolhatta az elmúlt nyolc hónapban esperesként is.

A székfoglaló után egyházi és világi elöljáróságok köszöntötték az ünnepeltet, aki mindezt megköszönte, majd áldást mondott. A Himnusszal és a 471. dicséret első négy versével zárult a templomi ceremónia.

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában