Nem gazdát, társat keresnek!

2021.09.09. 20:18

Pacsi Kutyamenhely: örökbefogadni csak szigorú protokoll mentén lehet

Csak az gondolkodjon menhelyi állatban, aki a kritériumoknak eleget tesz!

20201014 Békéscsaba Kutyamenhely is fogadja az 1% felajánlásokat (illusztráció) Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

A hűvös őszi napok közeledtével vannak, akik elgondolkodnak azon – főleg az egyedül élők –, hogy magukhoz vesznek egy kisállatot. Napjainkban egyre többen menhelyi kutyusokat szeretnének „megmenteni”, ám

az örökbefogadási folyamat korántsem olyan zökkenőmentes, mint azt hinnénk.

A témával kapcsolatban Elek Valériát, a Pacsi Kutyamenhely vezetőjét kerestük meg, aki elmondta, egy hosszabb folyamatról van szó, ami akár hetekbe, hónapokba is telhet. A menhelyvezető beszélgetésünk elején leszögezte, minden állatvédelmi szervezetnél van örökbefogadási protokoll, amit minden esetben szigorúan vesznek. – Azok, akik kutyust szeretnének hazavinni, első körben megosztják velünk igényeiket, elképzeléseiket. Ha van olyan kutyus, amelyik szimpatikus számukra, akkor alkalmat biztosítunk a személyes találkozásra – jegyezte meg. Majd ismertette a legfőbb szabályokat, illetve leszögezte, csak olyan gazdikat keresnek, akik egy családtagot, egy barátot szeretnének: az állat nem tartható kennelben, illetve láncon sem!

Fotó: MW-archív

Rendszeres találkozás

– Előzetesen ki kell tölteni egy kérdőívet – ez szinte az összes szervezetnél így van, ahol lehetőség van örökbefogadásra. Ennek célja, hogy minden jövőbeli gazdi számára megtaláljuk a legmegfelelőbb kutyát, illetve megismerjük a szándékait, körülményeit. Ugyanis közös érdekünk, hogy az örökbeadással mind a befogadó, mind a kutya igényeinek maximálisan megfelelő eredmény szülessen. A kitöltés során automatikus e-mailben értesülünk a jelentkezéséről, ezt követően pedig igyekszünk minél hamarabb felvenni a kapcsolatot a regisztrálóval – ha ez megtörténik, akkor kimegyünk helyszínre (előkontrollt tartani), vagy kérünk képet a tartási helyről – hangsúlyozta a menhelyvezető. Továbbá kitért arra, sokan nem értik, miért van ennyi követelmény, ugyanis ők csak segíteni akarnak az árva lelkeken. Bizonyára ez így is van, azonban az emberek hajlamosak elfeledkezni arról, hogy az állatvédők egyenként mentik meg a kutyusokat, akik később családtaggá válnak számukra.

– A kiválasztott kutyushoz legalább háromszor vissza kell jönni, hogy az újdonsült gazdák közelebbről megismerjék a négylábút. Családlátogatásra csak akkor tudunk kimenni, ha a lakóhely a környéken van, vagy segít nekünk egy ottani állatvédő szervezet. A folyamat szerződéssel zárul – amiben pontosan le van írva, milyen kötelességei vannak a gazdinak: elfogadja a hatályos állatvédelmi törvénybe foglaltakat, ígéretet tesz arra, hogy az állatot megfelelő körülmények között tartja és számára biztosít mindent, ami az egészséges élethez szükséges. Tudomásul veszi, hogy a szervezet alkalomszerűen ellenőrizheti a tartási körülményeket (utókövetés), és ha esetleg ezek nem megfelelőek, úgy a négylábú visszakerül a menhelyre – hangsúlyozta.

Fotó: MW-archív

Oltás, ivartalanítás, parazitamentesítés

Elek Valéria menhelyvezető előzetesen felhívta a figyelmet, az örökbefogadható ebek immunizálva vannak: rendelkeznek két kombinált oltással, mikrochippel ellátott kutyusok – szögezte le. Majd folytatta, megkapják a menhelyen a veszettség elleni oltást, valamint ivartalanítva vannak. A bőrférgesség és szívférgesség hazánkban még kevésbé ismert, ám egyre jobban terjedő betegség – ezért a menhelyi állatoknál ezeket is szűrik.

– A hozzánk érkező négylábúak átesnek a külső és belső parazitamentesítésen, ugyanis számunkra fontos, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak legyenek – ezt várjuk azoktól a gazdiktól is, akik örökbefogadáson gondolkodnak. Nem hiába tartjuk elengedhetetlennek az utókövetést, hiszen így kapunk teljes képet arról, szeretett gondozottaink milyen körülmények közé kerültek. Nekünk az az első, hogy megkapjanak minden kötelező ellátást, ne szenvedjenek hiányt semmiben – mondta. Ezt követően hozzátette, ritka, de van arra példa, hogy az egy hónapos próbaidő elteltével az ebet visszaadják a gazdik, mert rájönnek, rosszul választottak, vagy mégsem szeretnének kisállatot.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában