egy év kihagyás után

2021.09.21. 14:49

Mozgalmas és interaktív lesz az idei Kutatók Éjszakája

A Debreceni Egyetem szervezésében hat városban több mint 150 különleges program várja az érdeklődőket szeptember 24-én.

Fotó: Molnár Péter

– Nagy öröm számunkra, hogy egy év kihagyás után újra meg tudjuk rendezni a Kutatók Éjszakáját – fogalmazott dr. Varga Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos igazgatója az eseménysorozat keddi sajtótájékoztatóján. Szavai szerint a rendezvény célja többek között az, hogy az egyetemen folyó tudományos munkát, ismeretterjesztő tevékenységet megismertesse az érdeklődőkkel.

Fotó: Molnár Péter

Prof. dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese kifejtette, mennyire fontos az, hogy az egyetem kinyissa kapuit, és így teremtsen kapcsolatot a város, valamint a régió lakosságával. – Az egyetem nem csak az itt tanuló diákokat kell, hogy tanítsa, mindenkit meg kell ismertetnie a modern tudományokkal. Az egyetem lényege, hogy a magasabb szintű képzésben az oktatás és a kutatás elválaszthatatlan. Ahol ez nem valósul meg, ott csupán ismeretközlés történik. Amikor azt szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy mi történik a Debreceni Egyetem falain belül, akkor elsősorban a kutatásainkat kell bemutatni érthető, élvezhető, és mindenki számára befogadható módon, sokszor játékosan, a – 21. század elvárásainak megfelelően – kicsit digitálisan.

„Nem titkolt célunk megszólítani a gimnazista korú fiatalokat, és rávenni őket arra, hogy a jövőben a Debreceni Egyetemet válasszák továbbtanulásuk színteréül.”

Egyszer talán majd ők ülhetnek az oktatói székben – mondta a rektorhelyettes.

A Debreceni Egyetem a tudománynépszerűsítő rendezvényeivel az egyetem és a város lakossága közötti kapcsolatot próbálja erősíteni. Puskás István kulturális területért felelős alpolgármester néhány éve még aktív szervezője és közreműködője volt a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatnak, a pénteki programon előadást tart majd.

Puskás István | Fotó: Molnár Péter

– Volt módom belülről is megélni, mennyire lényeges ez a rendezvény az egyetem közössége számára. Elengedhetetlennek tartom, hogy az egyetem be tudja mutatni azt, hogy a tudománnyal foglalkozni nemcsak egy szakma vagy hivatás, hanem életmód és életforma. Ez a terület nem csupán egzisztenciát, hanem élményt is tud adni annak, aki műveli. Debrecen számára azért jelentős ez a program, mert noha az egyetem egyfajta város a városban, sajátos történelmi hagyományaival nagyon erős autonóm entitás, de a felsőoktatás a debreceni identitás része már évszázadok óta.

„Minden olyan esemény és helyzet, amely a város és az egyetem kapcsolatát szorosabbra fűzi, az kiemelt városi ügy, mert hozzájárul a debreceniség éltetéséhez és továbbépítéséhez”

– hangsúlyozta.

A Debreceni Egyetem munkatársai olyan sokszínű programokat állítottak össze, amelyek a robotikától a város épített örökségének megismerésén át a kultúraközvetítés vagy éppen az idegen nyelvek használatáig, illetve a legújabb orvostudományi eredmények bemutatásáig terjed. Mindezt nem száraz, tudományos formában, hanem élményszerűen tárják a közönség elé. Azoknak a középiskolásoknak különösen ajánlott ellátogatni a rendezvényre, akik keresik még a helyüket, az inspirációjukat ahhoz, merre is tanuljanak tovább.

A rendezvény házigazdája ezúttal a Bölcsészettudományi Kar lesz, amely számos különleges programmal készül az egyetem főépületében.

Panyiczki-Berényi Viktória

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában