Közlekedésfejlesztés

2021.09.17. 12:13

Megaberuházás kezdődik Debrecenben

A város egyik legforgalmasabb szakaszán, 1800 méteren fejlesztik a közlekedést.

Fotó: Péter Szabolcs

Mint az köztudott, 2021 a közlekedésfejlesztés éve, mely során egy újabb program beindítását jelentették be Debrecenben. A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, jövő hétfőtől megkezdődnek a munkálatok a Bethlen utca – Egyetem sugárút szakaszán.

Rengeteg változás jön

„Ez a sokadik közlekedésfejlesztési elem, amit ebben az évben elindítunk, egy rendkívül komplex fejlesztési program. 1800 méter hosszan, egész pontosan a Bethlen utca – Hunyadi utca kereszteződéstől az Egyetem sugárút 54.-ig tartó szakaszon újul meg 30 ezer négyzetméternyi aszfaltfelület.”

Első lépésben a közműkiváltásokat kezdik meg a kivitelezők – emelte ki Papp László polgármester a pénteki sajtótájékoztatón. – A Nagy Lajos király tér lesz az első helyszín, ahol szeptember 23-tól a munkálatok elkezdődnek majd. Az Egyetem téri körforgalom és a Nagy Lajos király tér közötti buszsávot, illetve a mellette lévő sávot fogják lezárni. A parkolósávot használják majd mind a két oldalon a közlekedés fenntartására. A beruházási kivitelezésre kiírt európai uniós nyílt közbeszerzési eljárást a Strabag Zrt. nyerte, csaknem másfél milliárd forintba kerül majd ez a fejlesztés. A Debrecen 2030 Program részeként teljes mértékben kormányzati támogatásból valósul meg, és jövő nyárig kell elvégeznie a kivitelezőnek – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Péter Szabolcs

A sajtótájékoztatón elhangzott, a fejlesztés részben érinti a csomópontokat, a meglévők átépítése, illetve jelzőlámpás csomópontok fejlesztése történik a Bethlen utca – Mester utca kereszteződésben, a Bethlen utca – Egyetem sugárút – Honvéd utca kereszteződésben, valamint a Füredi út – Egyetem sugárút csomópontjában. Kettő új jelzőlámpás csomópont is kiépül majd, a Bethlen utca – Thaly Kálmán utca kereszteződésében, és az Egyetem sugárút – Ibolya utca kereszteződésében. A biztonságra ügyelve a térfigyelő kamerarendszer fejlesztése is megtörténik öt helyszínen: a Hunyadi – Mester – Bethlen utca csomópontban, a Bethlen és Honvéd utcán, az Egyetem sugárút – Füredi út – Nagy Lajos király tér és az Egyetem téri körforgalomnál helyeznek majd el új kamerákat. Ezen kívül a buszmegállókat is áthelyezik.

Az első ütem lezárásai | Forrás: debreceni önkormányzat

– Törekedtünk arra, hogy a beruházás során ahol lehet, ott megőrizzük a meglévő parkolóhelyeket, arra figyelemmel, hogy a környéken élők változatlanul meg tudjanak állni. A 174 parkolóhelyből mindössze 14 szűnik majd meg, utóbbiakra azért van szükség, hogy a közlekedés dinamikáját előre lehessen mozdítani – mondta Papp László.

A Füredi út és az Egyetem sugárút kereszteződését szintén átépítik. Az Egyetem tér irányába a jelenlegi forgalmi sávok bővülnek, egy önálló balra, egy egyenes, illetve egy egyenes-jobbra sáv lesz kialakítva ezen a szakaszon. Az Egyetem tér irányából a Füredi út irányába önálló balra, két önálló egyenes sáv alakul ki, az önálló jobbra sáv pedig megmarad. A Bethlen utca – Hunyadi utca kereszteződésében szintén bővülés várható, kétszer két sávos lesz, a csomópont zsúfoltságának oldása érdekében. Új padok kihelyezésére, a közvilágítási rendszer fejlesztésére is sor kerül.

Fotó: Péter Szabolcs

Biztonságosabb, szebb

Fodor Levente önkormányzati képviselő a pénteki sajtóeseményen kiemelte, a megújuló szakasz meghatározó Debrecen közlekedése szempontjából, ennek érdekében indul ez a kapacitásbővítő beruházás. Hangsúlyozta, az, hogy a parkolók jelentős része meg tud maradni, lakossági oldalról meghatározó. – Fontos kiemelni, hogy zöld városként arra törekedtünk, hogy csak néhány – műszaki szempontból indokolt – fakivágásra kerüljön sor. A zöldfelület tehát nem változik nagy mértékben. A Honvéd utcától az Egyetem sugárút végéig a járda teljes mértékben megújul, ami biztonsági és esztétikai szempontból is kiemelkedő. A Hunyadi utca és a Honvéd utca közötti szakaszon pedig megmarad a parkolás lehetősége a páratlan oldalon, ami szintén fontos – mondta.

Forgalom a beruházás után | Forrás: debreceni önkormányzat

Papp Csaba önkormányzati képviselő szerint nagyon gyors áteresztőképességű szakasz lesz kialakítva, ami a belvárosi lakosok számára azt jelenti, hogy a felgyülemlő autók és az általuk okozott szén-monoxid-, szén-dioxid-kibocsátás ezzel a felgyorsítással nagy mennyiségben csökken majd. – Sokat fektettünk a Zöld Város Program keretein belül arra, hogy a lakosság zöldfelülete növekedjen a körzetben, ami megtörtént. Most már a közlekedés felgyorsításával tudunk segíteni számukra. Nagy öröm, hogy a körzetem egyetlen parkolóhelyet sem veszít, élhetővé és széppé teszi a várost ez a beruházás – összegezte.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában