tradíció, lehetőség, innováció

2021.09.05. 17:54

A Debreceni Egyetemen ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 2021/22-es tanév – fotókkal

Köszöntőjében Papp László polgármester hatalmas jelentőségű erőforrásként hivatkozott az oktatási intézményre és annak polgáraira.

– Az elsőéves hallgatók óriási dolgot bíztak ránk: jövőjük megalapozását. Gyakorlatilag a teljes ifjúságuk a mi kezünkben van. Önök immár mindannyian debreceni diákok, ami egész életükre kihat majd – hangsúlyozta köszöntőjében Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora, aki kiemelte az együttgondolkodás és együttmunkálkodás fontosságát is.

– Hiszünk a tudomány és az oktatás szabadságában, valamint a tudásalapú társadalomban, mert ezek nélkül nincs jövőnk – hangzottak Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnökének szavai. Tanévnyitó beszédében hozzátette, hogy Magyarországnak nem nyersanyaga, hanem humán tőkéje van, amelyből annyit lehet kivenni, amennyit beteszünk. – Értékteremtés nélkül előbb-utóbb elfogy az, ami kivehető. Amennyi energiát a tanulásba tesztek, annyi tudást fogtok kapni – mutatott rá az elnök.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy Debrecen egy igazi diákváros, amely számtalan lehetőséget kínál, hogy az itt tanuló hallgatók megtalálják számításukat. – A cívisvárosnak nem csak múltja, de jelene és jövője is van. Itt máig töretlen az a hit, hogy munkával, kitartással, tanulással mindent el lehet érni – fogalmazott.

– Az egyetem szellemisége összhangban van a magyar felsőoktatás stratégiai irányaival.

„Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol az egyetemek központi szerepet játszanak, ahol nem csupán átadják a tudást, hanem létrehozzák és hasznosítják is azt”

– fejtette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Mint elmondta, az intézményre olyan példaként tekinthetünk, amely ötvözi a tradíciót, a lehetőséget és az innovációt.

Az elsőéves hallgatók beiktatása után Papp László polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit. – Meggyőződésem, hogy a 21. század elején akkor vagyunk méltóak az egyetem és a város hírnevét öregbítő elődeinkhez, ha olyan erőforrásként tekintünk az oktatási intézményre és annak polgáraira, amely a város és a régió fejlődése szempontjából hatalmas jelentőséggel bír.

– Az emberi életút meghatározó időszaka előtt álltok, amikor egyaránt sokat fog fejlődni tudásotok és személyiségetek – szólt az elsőévesekhez Csont István, az EHÖK elnöke.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában