egyház

2021.08.13. 15:37

Ünnepi programsorozattal emlékeznek a pápalátogatás harmincadik évfordulójára Debrecenben

A város vallási életére nagy hatással volt Szent II. János Pál látogatása.

Pápalátogatás jubileumi sajtótájékoztató

Fotó: Kovács Péter

Szent II. János Pál pápa debreceni látogatásának 30. évfordulója alkalmából a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye, a debreceni Szent Anna Főplébánia és a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala augusztus 16-18-ig tartó, háromnapos ünnepi programsorozattal készül – derült ki pénteken, a programokat megelőző sajtótájékoztatón. Az eseményen a történelmi jelentőségű látogatásról, annak a keresztény egység megerősödésére gyakorolt hatásáról, áldásairól beszéltek a megjelentek.

Bemutatták továbbá a programsorozatot, amelynek filmvetítés, kerekasztal-beszélgetés, ökumenikus igeliturgia, koszorúzás az Emlékkertben, ünnepi szentmise, valamint a Szent II. János Pál-szobor megáldása is részét képezi majd.

A pápa első magyarországi – 1991. augusztus 16-20-ig tartó – apostoli útja alkalmával augusztus 18-án látogatott el városunkba, ahol ökumenikus találkozón vett részt a testvéregyházak képviselőivel a Református Nagytemplomban. Ennek tiszteletére két kiadvány is készült: egyik a látogatást megörökítő, a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatala által készíttetett, Hapák József fotóiból álló album. A másik mű pedig a Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, plébános szerkesztésében összeállított emlékkötet, amely visszaemlékezéseket, a sajtóban is követhető felkészülési napokról szóló beszámolókat, illetve az utólagos visszhangot is tartalmazza, valamint beszámol magáról az eseményről.

Életre szóló élmény

Az Emlékkertben tartott sajtótájékoztatón a szentatya látogatását érintő személyes élményekről is szót ejtettek a résztvevők.

„Harminc évvel ezelőtt én magam sem gondoltam, hogy püspökként emlékszem majd vissza erre az eseményre. Jóllehet, akkor mindent eltettem, ami erről megjelent, énekeket, imákat tartalmazó füzettől a szórólapokig”

– mondta el Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. – II. János Pál egy utazó pápa volt, aki azzal is beírta a nevét a történelembe, hogy előtte korábban annyi és olyan helyszíneket, melyeket ő végiglátogatott, egy pápa sem járt be. Egy régi sebet gyógyított be a látogatása a Gályarab-prédikátorok emlékoszlopának megkoszorúzásával, a saját kezével elhelyezve a kiengesztelődés koszorúját. A látogatás jelentősége azzal is megpecsételődött, hogy nem egy protokolltalálkozás volt a főpapokkal, vagy a testvéregyházak vezetőivel zárt körben, hanem egy olyan igeliturgiára került sor, amelyben két jelentős beszéd is elhangzott: Kocsis Elemér püspök úr és II. János Pál pápa beszéde.

„A szentatya kiemelte, eljöhetne már az az időszak, amikor nem arra emlékszünk, mi választ el bennünket, inkább elkezdhetnénk annak az útját, mi köt össze. Ezt a debreceni testvéregyházakkal folytatott beszélgetésekben gyakran azóta is felemlegetjük”

– emelte ki Fekete Károly.

Balról: Palánki Ferenc, dr. Fekete Károly, Kocsis Fülöp és dr. Krakomperger Zoltán a pénteki sajtóeseményen | Fotó: Kovács Péter

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke örök emléket kapott II. János Pál pápától. – A harminc évvel ezelőtti ünnepi esemény, azt gondolom, hogy az ökumené történetében valóságos fordulópont volt. Én kispap voltam akkoriban Esztergomban. A szentatya a Mátyás-templomban találkozott a pap-, illetve szerzetesnövendékekkel egy külön imatalálkozón.

„Amikor megérkezett, a sorok szélén ülők kezét megérintve nálam megállt, belenézett a szemembe, és azt éreztem, hogy belém lát. Azzal a szeretettel nézett rám, ami tulajdonképpen a krisztusi tekintet.”

Jó lenne, ha mi mind így tudnánk egymásra nézni, úgy elfogadva, szeretve egymást, ahogy vagyunk. Hatalmas élmény és megerősítés volt a hivatásomban – hangsúlyozta Palánki Ferenc, aki hozzátette, egy életnagyságú szobrot állítanak a Szent Anna-székesegyház lépcsőjének tetején a szentatya látogatásának emlékére, melyet szerdán este – egy ünnepi szentmisét követően – Ternyák Csaba egri érsek áld meg.

Rendkívüli hatás

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája II. János Pál pápa Máriapócson celebrált szentmiséjén láthatta élőben a szentatyát, akinek az emberi oldalára hívta fel a figyelmet.

„Már a látogatásakor tudtuk, hogy rendkívüli, de a hatását igazán több évtizeddel később lehet érezni, az ő diplomáciai munkásságának szerepe volt a berlini fal leomlásában, a görögkatolikus egyház újjáéledésében, rendkívül sokat köszönhetünk neki”

– mondta.

Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános püspöki helynöke, a debreceni Szent Anna-székesegyház plébánosa a sajtótájékoztatón a szerkesztése által összeállított emlékkötetről beszélt. A könyv első része a látogatás előkészületeiről szól más-más nézőpontokból, beleértve lapunk jó néhány akkori cikkét, mely a témában íródott. A második az ökomenikus találkozó pontos leírása, visszaemlékezések által. A harmadik rész pedig a látogatás gyümölcseit, hatását taglalja – tudtuk meg Krakomperger Zoltántól.

PSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában