oktatás

2021.08.27. 13:25

Egyházmegyei tanévnyitót tartottak Debrecenben

Az eseményen a Szent Gellért-díjakat is átadták.

Egyházmegyei tanévnyitó ünnepség

Fotó: Kovács Péter

Egyházmegyei tanévnyitó ünnepséggel kezdték meg az évet a köznevelési intézmények. Több mint hétszázan képviselték az intézményeket: lelki vezetők, pedagógusok, a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítők, valamint a technikai dolgozók is részt vettek a pénteki, Megtestesülés-templomban tartott tanévnyitón.

Ámen, ügyes, segíthetek

Az ünnepség kezdetén Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök tartott szentmisét. Ezt követően Némethné Székely Julianna, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) tanfelügyeleti főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

Fotó: Kovács Péter

Beszédében felidézte, hogy a múlt tanévben a digitális oktatáshoz és a járványhoz kapcsolódó kifejezések nap mint nap elhangzottak, ugyanakkor emlékeztetett, vannak olyan fogalmak, amelyeknek mindenkor hangsúlyt kellene kapniuk. Javaslata szerint az ámen, az ügyes és a segíthetek szavakat gyakran kellene alkalmaznia a pedagógusoknak. Felvetését kifejtve azt mondta, bár nem sejtik, hogy milyen körülmények között tanítanak az idei tanévben, a katolikus iskolákban az Istennel való kapcsolat megteremtése alapvető gyakorlat. A pozitív pedagógia fontosságát kiemelve hangsúlyozta a gyermek dicsérésének fontosságát. Végül a segítségnyújtás jelentőségét fejtette ki.

„Ezekben a szavakban szerepel, hogy van közünk Istenhez, és mindannyian egy közösséghez tartozunk”

– mondta.

Türk László, az EKIF oktatásszervezési főigazgatója az elmúlt tanév értékelése előtt köszönetet mondott a jó gyakorlatokért és egymás segítéséért. Mint mondta, voltak olyan helyzetek, amelyekről azt gondolták, lehetetlen, együtt mégis megoldást találtak. Szavai szerint az elmúlt két év még inkább összekovácsolta a közösségeket.

Fotó: Kovács Péter

Előadásában kitért az intézmények létszámára, a diákok teljesítménye szerint a tanulmányi átlagokra, valamint az intézményeket érintő fejlesztésekre is. A korszerűsítések között egyebek mellett közösségi terek és épületek újítása is szerepelt.

Fotó: Kovács Péter

Az ünnepség zárásaként Szent Gellért-díjakat adtak át a pedagógusok munkájának elismeréseként.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában