fotókkal

2021.07.28. 14:51

Újabb családok kapnak támogatást Debrecenben

A városi segélyalapból elkülönített összegből csomagokat osztanak a rászorulóknak.

Adományosztás az Estike utcán

Fotó: Kovács Péter

A koronavírus-járvány egyik áldozatának családját látogatta meg Széles Diána alpolgármester és Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke, hogy támogatásukról biztosítsák őket, és átadják a városi segélyalap adománycsomagját.

Nemcsak támogatói felajánlással

A szerdai eseményen Széles Diána kiemelte, több támogatási lehetőség is rendelkezésére áll azon családok számára, akik rászorulókként segítséget kérnek a várostól. – Többek között tartósélelmiszer-csomagokat állítunk össze. A segélyalapból 10 millió forintot különítettünk el erre a célra, tisztítószertől kezdve napi megélhetéssel kapcsolatos termékek kerültek ezekbe az adományokba. Ahogy eddig is, a Debreceni Karitatív Testület vállalja a városi segélyalap működését, szervezését. A telefonszámukon keresztül lehet jelentkezni a támogatások igénybevételére.

„A harmadik hullám óta annyiban változtattunk a kiosztáson, hogy a segélyalapot (ami előzetesen hatósági eljárással, egy bizottságon keresztül, közvetlen átutalást jelentett) az új, beérkezett igények szerint kiterjesztettük csomagok osztására is. Egy ilyen akción már túl vagyunk, akkor több mint 400 csomag talált gazdára, most újabb 460 csomagot osztunk ki, főleg olyanoknak, akik a Covid miatt kerültek nehéz helyzetbe”

– emelte ki az alpolgármester, hozzátéve, a támogatási rendszer is változott. – Eddig a karitatív testület támogatóin keresztül osztottunk csomagokat, a támogatások mértékének függvényében. Most azonban egységes csomagokkal, kéthavonta tervezünk osztásokat az elkülönített összegből. A betelefonálókat a szociális osztály ellenőrzi, szerepelnek-e a rendszerben. Ha nem, egy családsegítő kimegy a helyszínre, és megvizsgálja, miben lehet nekik segíteni. Ez egyfajta gondoskodó szerep, amit a szociális intézményeink látnak el, hiszen sok esetben az emberek egyáltalán nem tájékozódnak a támogatásokat illetően. A városi segélyalap egy fantasztikus összefogás, és a járványnak megfelelően, racionális alapon működik a felhasználása.

Többrétű segítségnyújtás

Rózsahegyiné Juhász Éva az eseményen elmondta, a karitatív testülethez folyamatosan érkeznek be jelzések, és maguk is nyitott fülekkel, szemekkel járnak. Hangsúlyozta, a járvány miatt táppénzre került, vagy elhunyt hozzátartozóval rendelkező családok akár 350 ezer forint támogatásban is részesülhetnek.

További segítségként a városi segélyalap mellett – a nyári gyermekfelügyelet után – a tanszergyűjtés is elindul a jövő héten, három helyen is a városban.

Kovács Imre, a meglátogatott család feje kifejtette, külső segítség mellett a szülők és 18 éves lánya is rengeteget segít, hogy megoldják négy és fél hónapos kisfia nevelését. Az édesanya a vírus áldozataként, két hónappal a baba születése után hunyt el.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában