keresik a vevőt

2021.07.04. 19:03

Új gazdára vár a Hortobágy nagy múltú épülete

Sokan nyilvános illemhelyként használják Hortobágy szebb napokat látott fogadóját.

Fotó: Méliusz Könyvtár-archív

A nyolcvanas években, de talán még a rendszerváltozás után is egy darabig hatalmas élet volt a Hortobágy fogadóban, mely a Kossuth utca elején, az azóta épült látogatóközpont mögött még ma is áll. Igaz, hosszú évek óta már nem fogad vendégeket, és sokkal inkább hasonlít egy szellemházra, mint étteremre, ahol nem ritkán előre kellett asztalt foglalni, ha valaki egy finom ételt szeretett volna elfogyasztani. A fogadóban – ahol elengedhetetlen kellék volt a kockás abrosz – klasszikus magyaros fogásokat, például marhapörköltet, gulyáslevest, túrós csuszát kínáltak a betérőknek, nem mellékesen a közeli Nagyhortobágyi csárda árainál jóval olcsóbban. A korabeli hirdetések szerint az étteremben 60 főt tudtak kiszolgálni egy időben, és tíz szobában (mindegyikhez tartozott fürdőszoba is) 30 vendéget lehetett elszállásolni „mérsékelt áron”.

A fogadó az egykor jól csengő nevű társaság, a debreceni Aranybika szállodát is üzemeltető, később felszámolt Cívis Hotels Zrt. tulajdonában volt, majd több tulajdonosváltást követően került ahhoz a céghez, amely néhány héttel ezelőtt eladásra kínálta az ingatlant.

A hirdetésben megadott telefonszámon elértük a debreceni cég képviselőjét, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre, azt viszont kérte, hogy a neve ne szerepeljen a cikkben. Elmondta, hogy nagyjából három éve komoly elképzelésekkel vásárolta meg az ingatlant, amelyből egy 24 szobás apartmanházat szeretett volna kialakítani – konyhával, étteremmel, egyéb szolgáltatásokkal, például szaunával. Látványterveket készíttetett, majd a kivitelezési tervek is megszülettek, és az építési engedélyt is megkapta a felújításhoz. Már a belső bontási munkálatok is elkezdődtek, amikor megérkezett a koronavírus-járvány, átírva az elképzeléseket, és az ország szinte teljes leállásával egy időben a beruházás is megrekedt.

Fotó: Méliusz Könyvtár-archív

A tulajdonos végül az ingatlan értékesítése mellett döntött; ahogy fogalmazott, reméli, hogy lesznek olyan érdeklődők, akik hozzá hasonlóan látnak még fantáziát a világörökség részét képező Hortobágy turisztikai lehetőségeiben.

A 2500 négyzetméteres telken fekvő 800 négyzetméteres egykori fogadó irányára 170 millió forint. Az összeg első hallásra talán soknak tűnhet, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezért a pénzért nem pusztán egy épületet, hanem kész tervekkel együtt egy teljes projektet kínál a leendő vásárlóknak. Megtudtuk azt is: az udvaron máig ott áll a kemence, ami némi felújítás után ismét használható lenne, akárcsak azok a nádfedeles bungalók, amelyek a fogadó teraszának különleges hangulatot kölcsönöztek.

Ottjártunkkor a környék lakói nosztalgiával a hangjukban idézték fel a fogadó történetének fényesebb időszakát, amikor még a faluba érkező turisták fontos célpontja volt az étterem. – Rengeteg német vendég jött, szervezett csoportok érkeztek Hortobágyra, és élvezték a többi között a fogadó vendégszeretetét, az igazi magyaros ízeket – emlékezett vissza a nyolcvanas évekre egy idősebb hölgy, megjegyezve, hogy az elhagyatott épület sokkal jobb sorsra érdemes annál, mint hogy az erre járók nyilvános illemhelyként használják.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában