a szakember szemével

2021.07.05. 09:47

Ritkák a „diszkóbalesetek” Hajdú-Biharban

A biztonságos járművezetéshez elengedhetetlen a megfelelő gyakorlat.

Megfelelő rutinnal elkerülhetők a balesetek | Fotó: MW-archív

Fotó: Katona Tibor

A fiatalok ismét kikapcsolódhatnak, az újranyitásnak köszönhetően a klubok kapui nyitva állnak előttük – ennek okán utánajártunk, hogy a megyében mennyire elterjedtek a diszkóbalesetek, illetve egyáltalán elmondható-e, hogy a nyári időszakban megnő azon szerencsétlenségek száma, amelyeknek fiatalok az okozói, sérültjei. – A statisztikai mutatók ezt nem támasztják alá, nem történik több, a fiatalok érintettségével bekövetkező baleset az év más időszakához képest. A „diszkóbalesetek” nem jellemzők nálunk, de mindenképpen kiemelendő, hogy a biztonságos járművezetéshez elengedhetetlen a megfelelő gyakorlat, ugyanakkor csak az érvényes vezetői engedéllyel rendelkezők alkalmasak erre. Soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a KRESZ-szabályok betartása a legfontosabb – erre kérünk minden közlekedőt. A szülőknek meg kell tenniük mindent annak érdekében, hogy gyermekeik szabálykövetők legyenek – hívta fel a figyelmet a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Megfelelő rutinnal elkerülhetők a balesetek | Illusztráció: MW-archív

Hajdu Kristóf gépjárművezető-szakoktató kérésünkre megosztotta velünk tapasztalatait azzal kapcsolatban, hogy a fiatalok mennyire felelősségteljesek a gépjárművezetésben. – Talán vakmerőbbek, mivel kevés az élettapasztalatuk, nem érzik a veszélyeket, azonban ez mindenképpen személyiségfüggő. A jogosítvány megszerzése után 1-2 évig óvatosabbak, ezt követően érezhető egyfajta változás, bátrabbak lesznek – ami az esetek többségében nem feltétlenül válik az előnyükre. Mindemellett kijelenthetjük, a fiatal autósok egyre szabálykövetőbbek, és nem azért, mert ez kötelező, hanem belátják: alkalmazkodniuk kell, hogy elkerüljék a tragédiát.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában