Szerződést módosítottak

2021.07.15. 11:30

Pótmunkákkal újulhat meg a Sóház

Az Alkotmány utcán például az út kellő teherbírása érdekében egyes szakaszokon talajcsere is szükséges.

20210702 Debrecen Sóház bejárás Jó ütemben halad a Zöld Város Program a Sóház városrészben, melyről sajtótájékoztatón számolunk be. Fotó: Kiss Annamarie Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Napló-archív

Szerződést módosított az érvényességi idő alatt a debreceni önkormányzat a Sóház gazdaságélénkítő környezeti megújítását végző nyíradonyi céggel – derül ki a Közbeszerzési Értesítő július 6-i számából. A Sóház gazdaságélénkítő környezeti megújítása elnevezésű projekt keretében jelentős zöldfelületi rekonstrukció valósul meg, a fejlesztés célja a városrész környezettudatos, család- és klímabarát átalakítása.

Más típusú babaház

A beruházás révén többek közt fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, fásítás, füvesítés, játszóterek felújítása, kondipark és sportpálya kialakítása, utcabútorok cseréje, sétautak, járdák nyomvonal-rekonstrukciója, útburkolat javítása, kerékpártárolók kihelyezése történik – részletezi az Értesítő. (A munkálatok jól haladnak, erről az ott tartott sajtótájékoztató nyomán a július 2-án írtunk.)

A munkavégzés ára az eredetileg nettó 119 millió 899 ezer forintról a módosítással 124 millió 364 ezer forintra nőtt. A szerződésmódosítás okait a Közbeszerzési Értesítő hosszan sorolja, eszerint egy részüket a betervezett, de időközben a forgalomból kivont termékek pótlása jelenti, továbbá a kivitelezés alatt feltárt problémák pótmunkákat tesznek szükségessé.

A tipegőkő kapcsán a gyártó 2021 januárjában arról tájékoztatta a vállalkozót, hogy a betervezett termék gyártására nincs lehetősége, mivel ezt a típust kivonta. A vállalkozási szerződésben szereplő kerti játszóháztermék nem rendelkezik a közületi, közterületi játékokra vonatkozó játszótéri szabványnak megfelelő tanúsítvánnyal, emiatt a gyermekek testi épségének megóvása érdekében, a balesetveszély elkerülése céljából egy más típusú babaházat helyeznek el. A tervek készítésekor még elérhető játszóvár gyártása, valamint forgalmazása szintén megszűnt 2021 februárjában. Emiatt a gyártó által megadott helyettesítő terméket építik be.

A fentieken túl a Faraktár u. 31., 33. és 35. számú társasház előtti járda a tervezés óta eltelt idő alatt nagymértékben megrongálódott, ezáltal balesetveszélyessé vált, így a lakóépületek biztonságos megközelítése érdekében, valamint baleset-megelőzés céljából, pótmunka keretében új térkőjárda készül.

A kivitelezési munkálatok megkezdésekor megállapították, hogy az Alkotmány utcai parkot határoló kétsoros csőkorlát föld alatt található része nagymértékben korrodálódott a tervezés óta eltelt időszakban. A műszaki ellenőr, valamint a kivitelező véleménye alapján ez az állapot a korlát felújításával nem orvosolható, ezáltal a korlát nem tölti be a forgalomterelő funkcióját, erre tekintettel a balesetveszély elkerülése érdekében pótmunka során a csőkorlátot elbontják.

Az Alkotmány utcán az út feltárását követően megállapították, hogy az altalaj jelenlegi teherbíró képessége nem megfelelő. A műszaki ellenőrrel a helyszínen történt egyeztetésnek megfelelően a kellő teherbírás elérése érdekében egyes szakaszokon talajcsere elvégzése szükséges.

Villám elleni védelem

Megrendelői igényként vetődött fel a kivitelezés folyamán, hogy a Faraktár, Hajnal és Késmárk utcán megépült új térburkolatokat kössék össze a lakótömbök bejáratával, a lakóépületek könnyebb megközelítésének céljából. A lakosságnak költözés esetén nincs lehetősége arra, hogy a költöztető autó közvetlenül a bejárat elé álljon anélkül, hogy kárt tenne a zöldövezetben. Így lakossági igényként fogalmazódott meg a kivitelezés alatt, hogy a Faraktár u. 13., 15., 17. és 19. szám alatti épületek előtt kialakított, szórt burkolat a Késmárk utcára való kivezetéssel valósuljon meg.

A játszótéri pergolába történő villámbecsapódás csekély, de létező esélyére tekintettel a műszaki ellenőr az esetleges balesetveszély megelőzése, a gyermekek védelme érdekében, a játszótéri pergola villámvédelmének kialakítására rúdföldelők elhelyezését javasolta, mellyel a megrendelő is egyetértett.

SZT

Borítókép: Az új játszótéren a különleges játszóeszközök mellett korszerű kondipark is szolgálja majd a környéken lakókat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában