környezetvédelem

2021.07.01. 07:30

A pazarlás megszüntetése az egyszer használatos műanyagok tiltásának a célja

Július elsejétől tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyag termékeket.

20210628 Debrecen fotó: Kovács Péter KP Hajdú-Bihari Napló Hamarosan eltörlik az egyszerhasználatos műanyagok használatát. ILLUSZTRÁCIÓ

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Az uniós minimumszabályoknál szigorúbb rendeletet fogadott el nemrég a parlament, amelynek értelmében július 1-től tilos kereskedelmi forgalomba hozni eldobható műanyag termékeket. A tiltással járó kihívásokról és az alternatívákról Nagyné Pálfi Zsuzsa környezetgazdálkodási agrármérnök, a Zöld munkacsoport tagja nyilatkozott a Naplónak. Az írásból az is kiderül, a vendéglátósok miként állnak az új kihívás elé.

– A rendelet tiltja az egyszer használatos műanyag; fültisztító pálcika, evőeszköz, tányér, szívószál, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálca, továbbá az expandált polisztirolból készült ételtároló edény és italtartó pohár forgalomba hozatalát. Tilos továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek, illetve az olyan műanyag hordtasakok forgalomba hozatala is, amelyek falvastagsága 15 mikron feletti – adott részleges tájékoztatást a szakember. Elmondta, jó lépésnek tartja a rendeletet környezetünk megóvása és az energiapazarlás megszüntetése érdekében.

Fotó: Kovács Péter

– A műanyag ugyan hasznos találmány, viszont sok terméket nem a „bölcsőtől a bölcsőig” elv alapján terveztek meg, azaz nem pazarlás nélküli a tárgy életútja a nyersanyag kinyerésétől a kihasználtságot követő állapotig. Ebből adódóan előnyösebb, ha olyan eszközöket használunk, amelyek életciklusa a lehető legkörnyezetkímélőbb – fejtette ki véleményét a szakértő, aki magán­életében is a „zero waste” életmódra esküszik.

„A legjobb, ha arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük”

– hangsúlyozta. Mint elmondta, inspiráció számára a kétgyermekes Bea Johnson példája, aki elérte, hogy családjával 1 év alatt csupán egy befőttesüvegnyi szemetet termeljenek.

Alternatívák és tippek

De hogyan vágjunk bele a pazarlásmentes életmódba? Nagyné Pálfi Zsuzsa számos tippel is szolgált az olvasóknak. – Átmenetileg jó megoldást nyújthatnak a természetesen lebomló, egyszer használatos papírból vagy fából készült dolgok. Azonban a legjobb, ha a betiltott termékeket, újrahasználható eszközökkel pótoljuk, hiszen az egyszer használatosak mindig nagyobb környezeti terhelést jelentenek még akkor is, ha környezetbarát alapanyagúak – hívta fel a figyelmet. Hozzáfűzte, az alapanyag kitermelése, annak szállítása, kezelése, az eszköz legyártása, majd használatot követően hulladékként történő elszállítása és semlegesítése mind-mind energiaigényes folyamatok, amelyek közvetetten hozzájárulnak a klímaváltozáshoz.

„Bár sokan nem tudják, de van többször használatos, tisztítható fültisztító pálca, evőeszköz és tányér is. Ez utóbbiból létezik ehető változat is, amely búzakorpából készül, és kifejezetten finom.”

Betétdíjas ételhordók

A kávézók és éttermek számára is van megoldás. – Elviteles ételek és italok esetén hasznos lehet a többször használatos, betétdíjas étel- és italtárolók alkalmazása. Ezzel a tárolók árát kifizetheti a fogyasztó az első alkalommal, ezt követően pedig ha újból rendel és visszaadja a korábban megvásárolt tégelyét, már nem kell megfizetnie a betétdíjat. A visszajuttatott tárolókon az étterem és kávézó további fertőtlenítést végezhet, majd újra használhatja azokat – zárta gondolatait Nagyné Pálfi Zsuzsa.

Fotó: Kovács Péter

Bár az intézkedés július 1-től lép érvénybe, nem biztos, hogy egyik napról a másikra érzékeljük majd a változást. Kovács Gábor, a debreceni Kovács Műhely Pulled Meat and Burger tulajdonosa elmondta, a pandémia alatt sok más vendéglátóegységhez hasonlóan ők is „betáraztak” evőeszközökből és ételtárolókból is, így jelenleg akkora mennyiség áll rendelkezésükre, hogy egy darabig még biztosan abból fognak gazdálkodni. – Mi még várakozó állásponton vagyunk, még nem döntöttük el, hogy mivel helyettesítjük majd a betiltott eszközöket. Több alternatívát is ajánlottak már számunkra a szívószálak és műanyag dobozok kiváltására, egyelőre ezeket gyűjtjük és mérlegelünk – mondta.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában