riport

2021.07.03. 09:16

„Nagyon jó, hogy látom a másik arcát” – Debrecenben is örülnek, hogy nem kell már maszkot hordani

Pénteken elértük az 5 és fél millió beoltottat, így újabb korlátozásokat oldottak fel.

Popovics Enikő és Birinyi Lilla örömmel fogadta az újabb enyhítés hírét | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

A jó hírt Orbán Viktor miniszterelnök már péntek reggel felvezette, ekkor még csak vártuk, mikor lépjük át a bűvös számot, azonban az esti órákban már életbe léptek az enyhítések. Az egyik legörömtelibb hír, hogy a továbbiakban – a szociális intézmények és a kórházak kivételével – nem kötelező a maszkviselés sem az üzletekben, sem a tömegközlekedési eszközökön, sőt többek között az üzletekre vonatkozó korlátozások is megszűnnek. Ez nemcsak a vevőknek, hanem a kereskedelemben dolgozóknak is nagy megkönnyebbülés.

– Az üzletünkben húsz fő lehetett bent, voltak nehezebb és könnyebb napok, bár a vevők korrektek voltak velünk szemben, megértették a korlátozást – mondta lapunknak Gál Ibolya, az egyik használt ruhákat forgalmazó debreceni bolt vezetője. Eddig a kosarak számának szabályozásával tudták figyelemmel követni, hányan tartózkodnak bent, most már ezzel nem kell foglalkozniuk, ahogyan a maszkkal sem.

Gál Ibolya boldogan veszi le a kötelező maszkviselésre felszólító táblát a Csapó utcai üzletéről | Fotó: Kiss Annamarie

– Mindaddig, míg közterületen is kötelező volt a használata, nem volt gond, de amint már csak zárt térben kellett viselni, többször kellett figyelmeztetni a vásárlókat. Nagyon örülünk neki, hogy ennek vége, bár egy kicsit most már szokatlan lesz, hiszen rajtunk napi 8 órában volt maszk – osztotta meg az üzletvezető.

Védettségi sem kell mindig

Szilágyi Vanessza | Fotó: Kiss Annamarie

A védettségi igazolványt sem kell már naponta előkaparni a pénztárcánkból, anélkül is beléphetünk vendéglátó helyiségekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és bizonyos kulturális rendezvényekre. Azonban ha sport-, zenés-táncos, illetve zárt térben tartott koncertszerű rendezvényekre megyünk, mindenképp legyen nálunk, ezekben az esetekben még kell a kártya idehaza. Szilágyi Vanessza, a Csapó utcai kávéház baristája szerint a vendéglátásban dolgozók számára óriási megkönnyebbülést jelentenek ezek az enyhítések. – Sokszor nehéz volt az, hogy nekünk kellett számontartani, kinek van védettségi igazolványa, kinek nincs. Az utóbbi hetekben érezhető volt az embereken, hogy egyre türelmetlenebbek ezzel és a maszkviseléssel kapcsolatban is. Nagy megkönnyebbülés lesz, hogy most már ezekre nem kell külön hangsúlyt fektetnünk és odafigyelnünk rá – vallja a barista, aki szerint a vendégek is óriási mosollyal az arcukon fognak érkezni a kávézóba.

Az enyhítéseknek természetesen nemcsak a szolgáltatók örülnek, hanem a járókelők is. – Örülök, hogy visszatér a normális életünk egy része, így is lesznek valamilyen szintű korlátozások, de reméljük, most már jobb lesz – mondta Posta Andrea.

Birinyi Lilla szerint mióta nem kellett közterületen maszkot hordani, egyre nagyobb macerát jelentett, hogy a boltok előtt keres­gélni kellett azt. – Szerintem lélektanilag és mentálisan is nagyon sokat fog jelenteni az embereknek, hogy nem kell már viselni. Nagyon jó, hogy látom a másik arcát, össze tudok valakivel mosolyogni akár egy étteremben is. Fellélegzünk minden szempontból – véli.

Popovics Enikő és Birinyi Lilla örömmel fogadta az újabb enyhítés hírét | Fotó: Kiss Annamarie

KD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában