Újra maszk nélkül

2021.07.17. 11:40

Bátrabban és egyre többször választják a tömegközlekedést az emberek

A koronavírus-járvány kitörése óta a MÁV–Volán-csoportnál nagyon sokan érdeklődtek arról, hogy milyen feltételek mellett lehet a járatokon utazni, illetve a vírushelyzettel összefüggésben milyen változások vannak.

20210707 Budapest Budapesti Közlekedési Központ (BKK) autóbusz. fotó: Teknős MIklós (TEK) Magyar Nemzet

Fotó: MW-archív

Az enyhítések következtében július 3-tól nem kötelező a maszkviselés a buszokon és vonatokon, ahogyan az állomásokon és a megállókban sem. Persze a maszkhasználat senki számára nem tilos a továbbiakban sem, ezután is igény szerint hordható. A védőeszköz elhagyása azonban nagy megkönnyebbülés azoknak, akik napi szinten utaznak valamilyen tömegközlekedési eszközön, hiszen a nyári forróságban nem a legkomfortosabb kiegészítő volt a maszk. A MÁV–Volán-csoportot arról kérdeztük, az enyhítések hatással vannak-e az utasok számának alakulására.

– A maszkviselési előírások enyhítésének utasforgalomra gyakorolt hatását nehéz felmérni – szögezte le elöljáróban a kommunikációs igazgatóság. Közölték: – A koronavírus-járvány kitörése óta nagyon sokan érdeklődtek arról, hogy milyen feltételek mellett lehet a járatokon utazni, illetve a vírushelyzettel összefüggésben milyen változások vannak. Nincs azonban arról információnk, hogy konkrétan a kötelező maszkviselés hatására hányan döntöttek úgy, hogy nem a közösségi közlekedést – vasutat és buszokat – választják az utazáshoz – tudatták.

Biztonságra törekedve

Mint írják, a nyári szabadságolások miatt is nehéz lenne összehasonlítani a kötelező maszkviselés előtti és utáni időszakok forgalmát. Az sem elhanyagolandó, hogy sok cégnél az otthoni munkavégzés részben megmaradt, ez is hat az utasszámokra.

– Az átoltottság kedvező alakulásával, illetve az új megbetegedések számának csökkenésével a biztonságérzet és a mobilitás iránti igény is felerősödik, az utasszámadatok alapján is kijelenthető, hogy az utasok ismét bátrabban és gyakrabban veszik igénybe a közösségi közlekedés szolgáltatásait is – tájékoztatott a MÁV–Volán-csoport.

Fotó: MW-archív

A járványügyi helyzet enyhülése és a lazítások ellenére a társaság továbbra is arra kéri az utasokat, tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és a személyes érintkezések csökkentése végett pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket. – A MÁV–Volán-csoport felelős szolgáltatóként továbbra is minden tőle telhetőt megtesz utasai és munkavállalói egészségének védelméért, rendszeresen fertőtleníti a vonatokat, autóbuszokat és létesítményeket, munkatársait ellátja a szükséges védő- és fertőtlenítőeszközökkel – közölték. Az állomásokon országszerte 700 érintésmentes kézfertőtlenítő-adagoló szolgálja az utazók és munkavállalók biztonságát.

KD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában