fontos fejlesztés

2021.07.20. 12:08

Átadták a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinikájának új épületét

A daganatos betegek a legmodernebb körülmények között kaphatnak kezelést a létesítményben.

Fotó: Kiss Annamarie

  • Az építkezés első üteme 2013-ban zajlott, 2014-re készült el a teljes tartószerkezet, a külső homlokzatburkolat, a tetőfedés, illetve a két lineáris gyorsító bunker és az azok működéséhez szükséges funkcionális helyiségek.
  • 2018-ban született döntés az épület teljes befejezéséről, ennek részeként alakítottak ki az első és második emeleten 13 betegszobát és dolgozói szobákat.
  • Az Onkoradiológiai Klinika 2019 óta önálló klinikai egységként működik, az intézetben évente 2 ezer új daganatos járó- és fekvőbeteget kezelnek.
  • A klinika a legmagasabb progresszivitási szinten az országos ellátási feladatok mellett mintegy 1 millió lakos sugárterápiás ellátásáért felel.
  • A több mint 3 ezer négyzetméteres épület kedd délelőtti átadóünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is részt vett, aki felidézte a szakterület történetét és fejlődését, valamint a Debreceni Egyetem jelentőségéről is beszélt.
  • A daganatos betegek ellátását szolgálja

    Átadták a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinikájának új épületet, melyben a daganatos betegek a legmodernebb körülmények között kaphatnak kezelést. A több mint kétmilliárd forintos egyetemi forrásból megvalósuló beruházás története évekre nyúlik vissza, az építkezés első ütemében 2014-re készült el a teljes tartószerkezet, azonban 2018-ban született döntés az épület teljes befejezéséről, ennek részeként alakítottak ki az első és második emeleten 13 betegszobát és dolgozói szobákat.

    Fotó: Kiss Annamarie

    A több mint 3 ezer négyzetméteres épület kedd délelőtti átadó ünnepségén Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora köszöntőjében rávilágított arra, az onkológiának az egyetemen történő prosperitásához nemcsak infrastruktúrára és humánerőforrásra van szükség, hanem szellemiségre. Mint mondta, a mai magyar onkológiában Kásler Miklós miniszter az, aki leginkább szellemiséget tud kölcsönözni ezeknek az intézményeknek.

    Fotó: Kiss Annamarie

    – Az onkológiáról, a betegségkezelési esélyeiről korábban kialakult sötét kép ma már egészen más, s ebben az épületben még inkább változik a betegek javára – hangsúlyozta a rektor. Az átadó ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédében hangsúlyozta, a magyar onkológiai hálózat Európában egyedülálló.

    – Van egy nemzetközileg legmagasabban akkreditált országos intézet, van a négy regionális centrum – ebből az egyik a Debreceni Egyetem – és megvan minden megyében a megyei onkológiai központ. Ha Salgótarjánban befejeződik a fejlesztés, ez a rendszer teljes lesz. Kezdeményeztem 2-3 évvel ezelőtt, hogy ne csak az egyes intézményeket akkreditálják Európában, hanem az ellátórendszer egészét. Ez a fejlődés teremtette meg a lehetőségét annak, hogy 21 ország részvételével a magyar kormány létrehozza a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémiát – ismertette. Mint mondta, ezzel a homogén rendszerrel beláthatatlan lehetőségek nyílnak a klinikai vizsgálatokra. Hangsúlyozta, a Debreceni Egyetem ennek a rendszernek szerves része. Kásler Miklós azt is megosztotta a cívisvárosi egyetem 36 darab EFOP pályázatból 25 milliárd forintot kapott, így a fejlesztések sorának nincsen vége.

    Az egységek összevonása

    Bács Zoltán kancellár felelevenítette a beruházás évekre visszanyúló történetét, mint mondta, maga a kubatúra 2014-ben elkészült, de csak kívülről volt szép, belülről nem volt többségében használható. Folyamatos áttervezés után jutottak el a mai állapotig, amikor már teljes egészében használatba lehet venni az épületet. A kancellár arról is beszélt, reméli, még modernebb berendezéseket tudnak beszerezni. Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke emlékeztetett arra, hogy ez év január elsején megalakult az integrált Klinikai Központ, amelynek részeként a Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campus most már együttesen végzi gyógyító munkáját.

    Fotó: Kiss Annamarie

    – Az új Onkoradiológiai Klinika megnyitása nagy segítséget nyújt a Klinikai Központ vezetésének, hiszen ez az épület segíti az onkológiai és onkoradiológiai tevékenységünk összevonását, olyannyira, hogy a megnyitás előestéjén már lépéseket tettünk az addig még szétszórtan működő onkológiai egységek összevonására – tudatta.

    Pósán László országgyűlési képviselő az egyetem fejlődését méltatta. – A fejlődésben Debrecen és a Debreceni Egyetem úttörő szerepet játszik, hiszen az egyetem vállalati kapcsolatokat alakított ki az elmúlt esztendőben dacára annak, hogy az államháztartási törvények mégis csak gúzsba kötötték. Ennek köszönhetően olyan típusú forrásbővítéseket is el tudott érni, ami szintén egyedülálló az országban – hangsúlyozta. A képviselő arról is beszélt, a beruházást az egyetem biztosította, s bár valóban vannak benne műszerek, szükséges lesz újabbak beszerzésére.

    Fotó: Kiss Annamarie

    A klinika működése

    Az intézetben jelenleg két kiemelkedő technikai felszereltségű lineáris gyorsító működik, melyek segítségével nagy pontossággal tudják kezelni a daganatot és védeni a környező ép szerveket, így a kezelés mellékhatása minimálisra csökken. Az új épület sugárterápiás géppel történő ellátása, valamint két régi gép cseréje után az intézet a legmodernebb sugárkezelési eljárások teljes spektrumát tudja biztosítani. Az Onkoradiológiai Klinika 2019 óta önálló klinikai egységként működik, az intézetben évente 2 ezer új daganatos járó- és fekvőbeteget kezelnek. A klinika a legmagasabb progresszivitási szinten az országos ellátási feladatok mellett mintegy 1 millió lakos sugárterápiás ellátásáért felel, hiszen Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg mellett Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részének ellátása is az intézmény feladata.

    KD

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában