fotókkal

2021.06.07. 15:54

Újra nyitva a Nagyerdei Víztorony – ilyen szuper volt a hétvégi panoráma

A legbátrabbak nemcsak a kupolát, hanem a mászófalat is meghódíthatják.

Fotó: Vass Attila

A debreceni Nagyerdő egyik látványossága, a csaknem 110 éves víztorony a járvány után ismét fogad vendégeket. Legutóbb vasárnap, a Csak Design című vásárt rendezték meg az udvarán, s ekkor zarándokoltunk fel a kupolája körüli, 34 méter magasban lévő kilátóba.

 

A létesítményről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy 1912–13-ban készült, mégpedig – az emléktáblája szerint – Fried és Adorján koncepciója szerint. A felújított és átépített víztornyot 2015. június 26-án adták át. A tériszonyosoknak nem ajánlott csigalépcsőn és „tyúklétrákon” megközelíthető felső szintről kiváló körpanoráma tárul fel. Onnan mindenekelőtt a 2020-ban felavatott új strandra csodálokozhatunk rá, de a szomszédos klinikai főépületben (1918), az élményfürdő (2003) óriási burájában, valamint a 2014-ben megnyílt új stadionban és ködszínházban is gyönyörködhetünk. Természetesen az egyetemi főépület (1932) is tökéletesen kivehető, akárcsak Debrecen többi nevezetes és kevésbé híres épülete, helye is.

A Campus Fesztiváli rendezvényhelyszínként is működő területen kiállítótér, csobogó, valamint kempingszékek is szolgálják a betérőket. Sőt, a legmerészebbek a víztorony középső oszlopát is meghódíthatják, hiszen ott szakkísérővel és biztosítókötéllel rendelkező mászófal is szolgálja a legbátrabbakat.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában