tervszerű munkálat

2021.06.12. 11:43

Tisztítják a vízvezetékeket Debrecen és Balmazújváros között

A vezetékek elzárását követően is folyamatosan biztosítja a szolgáltató az ivóvizet.

Csőrepedés Püspökladányban

Fotó: Napló-archív

Jelentős munkába kezdett a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV): szivacsos mosatási tisztítást végez a Balmazújvárost és Debrecent összekötő két nagy átmérőjű ivóvízvezetéken.

A társaság a megelőző karbantartási munkákat rendszeresen, tervszerűen végzi. Ennek egyik fontos része az ivóvízvezetékek időszakos tisztítása. Az ivóvíz gondos előkezelése ellenére is előfordulhat zavarosodás a csővezetékekben, ezt öblítéses mosatással lehet megszüntetni. A vezetékek belső falán ugyanakkor idővel lerakódások alakulnak ki, amelyeket öblítéssel már nem lehet eltávolítani. Ilyenkor szükséges az úgynevezett hengerszivacsos csőtisztítási technológiát alkalmazni.

Cserélik a vezetékeket

Ezt a munkát tervezi a TRV a Balmazújvárost és Debrecent összekötő két DN 600-as nagy átmérőjű ivóvízvezeték esetében. Az előkészületi munkák már zajlanak.

A mosatást megelőzően az elöregedett, meghibásodott szerelvényeket cserélik ki. A karbantartás első lépésében lecserélik a két vezetéket összekötő elzárókat, annak érdekében, hogy a két rendszer stabilan kettéválasztható legyen. Ez a munka június első napjaiban megtörtént, időszakos vízhiányra csak ezen a napon és csak két kisebb településen, településrészen kellett számítani. Debrecen párhuzamos vízellátásának köszönhetően a vezetékek elzárását követően is folyamatosan biztosította a TRV az ivóvizet.

A kettéválasztást követően, a leürített vezetéken elkezdődnek a további szerelvénycserék és más előkészítő munkák. A mosatás június közepére várható, ez a felhasználókat nem érinti, vízhiányra ekkor nem kell számítani. Miután a kitisztított vezetéket beüzemelték, a másik vízvezetéken is elvégzik a szükséges beavatkozásokat. A társaság rövid-középtávú terveiben szerepel a két vezeték kiváltása vagy bélelése, ugyanakkor most szükségszerűvé vált – az egészséges és biztonságos ivóvízellátás érdekében – a vezetékek hengerszivacsos tisztítása. Minderről Joó Zsuzsanna, a TRV sajtómunkatársa tájékoztatta a Naplót.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában