Hármas villamos, 300 ezer lakos

2021.06.21. 17:30

Nagyívű fejlesztési programról határoz csütörtökön a debreceni közgyűlés

20210305 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Csokonai Színház bejárás. képen: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Kósa Lajos országgyűlési képviselő

Fotó: Napló-archív

A terv 2030-ig 20 ezer új munkahely létrehozását, ezzel összefüggésben lakhatási és bérlakás-koncepció elkészítését célozza. Szerepel benne elővárosi vasúthálózat kialakításának terve, Debrecen és Nagyvárad vasúti összeköttetésének a fejlesztésé, valamint a kelet–nyugati irányú hármas villamosvonalé – sok más, korábban már ismertetett, illetve már megkezdett fejlesztéssel együtt.

Mindezek mellett, a javuló életkörülményekkel összhangban a cívisváros középtávon 300 ezer ember otthona lenne – ahogyan az a D2030 programban is szerepel.

A határozati javaslatban szereplő, a helyzet feltárásával együtt csaknem negyvenoldalas dokumentumból kiderül, hogy a terv egyik hangsúlyos eleme a város- és gazdaságfejlesztés, melynek részeként az Észak-Nyugati, illetve a Déli Gazdaság Övezet infrastruktúra-fejlesztését célozzák, kkv-parkot hoznának létre, az utóbbi típusú vállalkozások számára beszállítói programot, adatbázisokat működtetnének.

Az említett 20 ezer új munkahely hátteréül lakhatásbővítésre is szükség lesz. Ez leginkább a Tócóvölgyet érintené. A másik szóba jöhető fejlesztési terület (hosszú távon) a város keleti részén fekvő zártkerti területek övezete, ennek infrastruktúra-fejlesztés is az előfeltétele. Kollégiumot alakítanának ki mások mellett a Mechwart-szakgimnáziumnak, illetve a nemzetközi iskolának, s további, nem szociális célú, hanem pályakezdőknek szóló bérlakásprogramot is kidolgoznának.

A közlekedés bővítésének a részeként határozzák meg a repülőtér infrastrukturális fejlesztését, szerepel a programban a jó ideje tervezett intermodális központ (főpályaudvar), a 471-es főút belterületi szakaszának a megépítése, egy, a cívisvárost keletről elkerülő út létesítése a 47-estől a 354-esig, vagy épp az 1-es villamosvonal rekonstrukciója.

A gazdaság növekedésével összhangban, mint írják, 2030-ig 80 ezer főre kellene növekednie a város oktatási-nevelési intézményei által ellátottak számának, elsősorban a műszaki szakképzés, a mérnökképzés és az orvosképzés területén. Többféle létesítményfejlesztést is tartalmaz a program, szintén részben már zajló, illetve bejelentett beruházásokkal együtt. Szó esik például a Kölcsey Központ teljes körű felújításáról, a Modem épületének korszerűsítéséről, illetve a Sport Hotel újjávarázsolásáról is.

A dokumentum által összegzett elsőrendű célok a 2015-ben megfogalmazott gazdasági programban foglaltakkal, a településfejlesztési koncepcióval, valamint az integrált településfejlesztési stratégiával egyaránt összhangban vannak, és jelentős mértékben támaszkodnak a már elfogadott D2030 programban meghatározott célkitűzésekre – derül ki az előterjesztésből.

HBN

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ismet-osszeul-a-debreceni-kozgyules-ezekrol-lesz-szo-jovo-csutortokon-5382764/

Borítókép: szédítő távlatok a cívisváros fejlődésében (felvételünk a Csokonai Színház felújítási munkálatainak megtekintésekor készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában