két új jövevény

2021.06.22. 14:29

Különleges és fenyegetett új gekkófajok érkeztek a debreceni állatkertbe

Mindkettő igazi ritkaság, mivel a fővároson kívül csak Debrecenben találkozhatunk velük.

Fotó: debreceni állatkert

A debreceni állatkert nemcsak állatbébik születéséről és kikeléséről tud hétről hétre hírt adni, hanem új lakók, köztük számos, korábban sosem tartott faj képviselőinek érkezéséről is; legutóbb a Trópusi ház gyarapodott két új-kaledóniai vitorlásgekkóval, a Pálmaház pedig két Henkel-laposfarkúgekkóval. A budapesti Tropicariumból származó egzotikus jövevényeket már a nagyközönség is megcsodálhatja terráriumaikban – tájékoztatott közleményben a Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

Az Ausztráliától keletre fekvő csendes-óceáni szigetvilágban őshonos új-kaledóniai vitorlásgekkó (Correlophus ciliatus) köznapi nevét a hátsó lábai közti bőrvitorláról kapta, amely a fáról fára való ugrásban segíti. A legtöbb gekkófajjal ellentétben mindenevő: gyümölcsöket, nektárt, pollent és rovarokat egyaránt fogyaszt. További érdekessége, hogy fejétől a háta közepéig apró bőrtaraj fut végig, amelynek szem fölötti szakasza szempillára emlékeztet – innen ered másik elnevezése, a „szempillás gekkó”.

Fotó: debreceni állatkert

A Madagaszkáron endemikus Henkel-laposfarkúgekkó (Uroplatus henkeli) az álcázás igazi mestere, mivel lapított alakjának, szintén lapos, levélszerű farkának és zöldes-barnás rejtőszínének köszönhetően alig különböztethető meg attól a fatörzstől vagy ágtól, amelyre éppen rátapad. Életének jelentős részét a fák biztonságában tölti, ahol rovarokra, pókfélékre és puhatestűekre vadászik, tojásait azonban a fán lakó gekkókra nem jellemző módon a talajszintre hullott levelek közé rakja.

Fotó: debreceni állatkert

Élőhelyük elvesztése és invazív fajok megjelenése következtében mindkét faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, a Henkel-laposfarkúgekkó pedig bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) nemzetközi kereskedelemmel szemben védettséget adó II. mellékletébe is. A hazai állatkertek körében mindkét faj ritkaságnak számít, mivel a fővároson kívül csak Debrecenben találkozhatunk velük.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tovabbi-uj-fajokkal-bovult-a-debreceni-allatkert-palmahaza-5370341/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában