Olvasói jelzés

2021.06.21. 09:48

Korán reggel ébresztenek a füvet nyíró munkások

A reggeli munkakezdéssel védik a dolgozókat a kánikulától és a magas UV-sugárzástól Debrecenben.

20210512 Szombathely Kiss László a SZOMPARK munkatársa, Tárcsás fűkaszával nyírják a nehezebben megközelíthető helyeket Szombathelyen a parkoló autók mellett. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: MW-archív

Fotó: Cseh Gábor

Több olvasónk is jelezte, hogy Debrecenben gyakran már a kora reggeli órákban elkezdik a munkások a közterületi fűnyírást, sokakat felkeltve ezzel esetenként akár hétvégén is. A Napló a debreceni polgármesteri hivatalhoz fordult annak érdekében, hogy kiderítsük, miért esett a korai órákra a választás.

– A munkálatokat a vállalkozók és a Dekert Nonprofit Kft. munkatársai munkanapokon, illetőleg szükség szerint hétvégén is reggel 6 órakor kezdik, a napi ütemtervükben szereplő mennyiségű gyepfelület nyírásának megfelelő elvégzése érdekében. A kora reggeli kezdés kedvez a nyárias időjárással együtt járó munkavégzés egészségügyi kockázatainak visszaszorításában, úgy mint a kánikula, a szálló pollen vagy a magas UV-sugárzás, ezért tekintettel a kaszálást végző munkavállalók egészségi állapotának megőrzésére, valamint a gyors és hatékony munkavégzésre, a munkakezdés későbbre halasztása nem indokolt – tájékoztattak a Naplónak küldött válaszukban.

Szintén olvasói megkeresésekből értesültünk arról a problémáról is, miszerint többször előfordult, hogy a járdák és bicikliutak mellett úgy nyírták a füvet a cívisvárosban, hogy semmi nem védte az arra haladókat az esetleges felcsapódó kavicsoktól, ami szembe, vagy egy nagy sebességgel érkező biciklis testére pattanva akár súlyos sérülést is okozhat.

– A gépi fűkaszák használata során a dolgozók figyelemmel kísérik a fűnyírás környezetét, így az arra közlekedő személyeket és járműveket egyaránt. Emellett a parkoló gépjárművek védelme érdekében a kaszálást ponyva- vagy plexitakarás mellett látják el. Amennyiben a kellő odafigyelés mellett mégis bekövetkezik a károkozás, úgy azért a vállalkozók minden esetben teljes felelősséggel tartoznak – közölte a debreceni polgármesteri hivatal.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában