történelem

2021.06.02. 07:30

Hetvenhét éve történt Debrecen első szőnyegbombázása

Szeptember 21-ig a cívisvárost további öt nagy légitámadás érte.

Fotó: Fortepan / National Archives

1944. június 2-án, pénteken 9 órakor megkezdődött Debrecen első szőnyegbombázása. A Debreczeni Képes Kalendáriom 1945-ös száma szerint a támadás főleg a város déli felét érte, Nagyállomás központtal. A legtöbbet az Erzsébet, Tóth Árpád, Hunyadi, a főutca déli része szenvedte, s bombák estek az északkeleti városrészben is az Ajtó, Pereces és Gólya utcán.

Fotó: Fortepan / National Archives

Éjjel-nappal folyt a romok eltakarítása, melyek felett fekete, nehéz szagú por és füst terjengett. A poros utcákon mentő-, tűzoltóautók száguldoztak, lapátos, csákányos emberek siettek az áldozatok és a rom alá került óvóhelyek kibontására. A halottak első nagy csoportját június 5-én temették el.

Fotó: Fortepan / National Archives

Az erős szél is fokozta

A korabeli híradások kitértek arra is, hogy a várost meglepetésszerűen érte a bombázás, és az erős déli szél is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a bombák a Nagyállomás mellett a lakóövezetekre is estek.

Fotó: Fortepan / National Archives

A műszaki osztály jelentése szerint csaknem 280 ház romba dőlt vagy súlyosan sérült, 380 lett életveszélyes, és 800 könnyebben sérült; 1362 család, 4518 személy vált hajléktalanná. Az első támadásban – Bihari László helytörténész kutatásai alapján – 130 repülő 1030 bombát dobott le.

A polgári halottak száma 1194, a sebesülteké 673.

A második nagy bombázás szeptember 1-jén volt, a harmadikat 15-én oroszok követték el. Szeptember 17-én volt a negyedik, 20-án az ötödik, s végül a hatodik nagy támadást 1944. szeptember 21-én hajtották végre amerikai kötelékek.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában