fotókkal

2021.06.17. 07:57

Fontos mérföldkő: átadták a Sáránd határában megépült kerékpárutat

Sárándról immár vadonatúj kerékpárúton juthatnak el a környező településekre a sportolni vágyók. A 47-es főút menti aszfaltcsík része a Debrecen-Nagyvárad kerékpárútnak. Országszerte több mint 1600 kilométer hosszúságban épültek utak a bringásoknak 2010 óta, a kormány ezzel is ösztönöz az aktív, sportos életmódra.

Kerékpárút átadó Sáránd

Fotó: Kovács Péter

A Sáránd melletti bicikliútszakasz a Debrecen–Nagyvárad között épülő kerékpárút 4,5 kilométer hosszúságú része.

– A beruházás kapcsolódik egy már meglévő kerékpárúthoz, aminek köszönhetően Sárándról akár Nagyváradra is eljuthatunk. Ez az út összekapcsol bennünket a külhoni magyarsággal, így jelképe annak, hogy összetartozunk és közös örökösei vagyunk a magyarok világraszóló történelmének – mondta az átadóünnepségen Dézsi András, a település polgármestere. A város első embere hangsúlyozta, a 2016-os pályázat megvalósítását mindössze két éve tudták elkezdni, ennek többek között az időközi választás, az építőanyag árának folyamatos növekedése, valamint a járványhelyzet is oka volt.

– Meglehetősen nagy összeget fordít a kormány a kerékpárút-fejlesztésre – figyelmeztetett Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. – Az elmúlt tíz évben hazánk elképesztő ütemben fejlődött. Míg 2010-ben mintegy hárommillió autó járt a hazai utakon, addig mára ez a szám már csaknem négymillióra emelkedett. A folyamatos fejlődés mellett azonban látunk olyan adatokat is, amelyek negatívak. Ilyen többek között az is, hogy a világ negyedik legelhízottabb nemzete vagyunk. Kutatások bizonyítják, hogy az aktívan sportolóknak az egészségben eltöltött élettartama magasabb. Hazánkban 2010 óta több mint 1600 kilométer kerékpárút épült, ezek a fejlesztések az egészséges életmódot támogathatják – mondta a kormánybiztos.

„A cél, hogy a megyében településeket összekötő kerékpárút-hálózatot alakítsunk ki”

– erről már Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszélt. Mint mondta, az elmúlt időszakban több olyan beruházást zárhattak le, ami összekötheti a megyében élőket. – Ez a kerékpárút, amellett, hogy az aktív mozgást népszerűsíti, turisztikai célpontokat is összeköt, hiszen elérhetővé teszi Debrecent, Hajdúszoboszlót, Hortobágyot, a Tisza-tavat, de a terveink között szerepel az is, hogy az épülő hajdúnánási MotoGP-pályához is eljuthassunk kerékpárral – hangsúlyozta.

Vitányi István, a választókerület országgyűlési képviselője azt mondta, ősszel várhatóan megkezdődhetnek azok a munkálatok, amelyek révén befejeződhet a Debrecent Nagyváraddal összekötő kerékpárút.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában