segítő kezek

2021.06.07. 16:40

Bölcsődei gondozót kaphatnak a járvány áldozatainak családjai

Akár három éven át, napi nyolc órában segíthet szakember az özvegy szülőknek.

Fotó: Kiss Annamarie

A koronavírus sújtotta családokról sem feledkezik meg az önkormányzat. A közgyűlés elé tárt lehetőség alapján azért, hogy az egyedül maradt szülő könnyebben tudjon gondoskodni gyermekeiről, bölcsődei gondozót delegálnak az otthonokba – hangzott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, ahol egy nehéz helyzetbe került családot látogatott meg Széles Diána alpolgármester.

Tehermentesítés

Széles Diána | Fotó: Kiss Annamarie

– Debrecen, mint gondoskodó város azokra a családokra is odafigyel, akiknél a nehéz időkben szükség van a szerető közösség támogatására. A koronavírus járvánnyal egy olyan helyzetbe kerültünk, amire senki nem számított. Nagyot fordult az életünk, és eddig nem tapasztalt élethelyzeteket láttunk. A pandémia sajnos nem kímélte a fiatalabb korosztályokat sem, volt, akit családalapítás előtt, vagy közben ért el a járvány. Több olyan családdal kerültünk kapcsolatba, ahol egészen kiskorú gyermekek szüleit is elragadta a betegség, ezért valamilyen megoldást, lehetőséget próbáltunk találni a gyermekeket egyedül nevelők megsegítésére. Ahogy nemrég a négyes ikrek születésekor, úgy most is egy bölcsődei gondozó – a családi otthonba való – delegálását ajánlottuk fel. Ez egy jó lehetőség a bajba jutottaknak arra, hogy hirtelen megoldásként a kisgyermekekről gondoskodni tudjanak, akár egyedüli szülőként is. Kialakítottuk a jogszabályt, amely alapján azok a családok, ahol koronavírus által elhunyt az egyik szülő, vagy szülői felügyelettel rendelkező személy, igényelhetik egy bölcsődei dolgozó szolgálatait. Akár hétfőtől-péntekig, napi nyolc órában, egészen a gyermekek három éves koráig is tudjuk ezt biztosítani – emelte ki Széles Diána, hozzátéve, nemcsak Debrecenben gondolkodnak, hiszen két és fél millió forinttal a Regőczi István Alapítvány országos programját is támogatták, sőt az általuk megkeresett családokat is ajánlották oda.

Fotó: Kiss Annamarie

Növekedő támogatás

A sajtótájékoztatón Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke is felszólalt. – A városi segélyalapot 2020 áprilisában hozta létre az önkormányzat, amely azóta is figyeli a beérkező javaslatokat, a járvány aktuális állását. Az elmúlt időszakban öt olyan családot találtunk, ahol elhalálozás történt, ezeket 150 ezer forinttal támogattuk a segélyalapból, mely támogatást 350 ezer forintra emelünk meg. Azokban a családokban, ahol kiskorú van, vagy 18 év feletti, de nappali oktatási rendszerben tanuló diák, és az egyik szülő elhalálozott (az egy főre jutó kereset a családban pedig 90 ezer, egyedüllét esetén 130 ezer forint) továbbra is igényelhetik ezt a támogatást a segélyalaptól – hangsúlyozta az elnök.

Rózsahegyiné Juhász Éva | Fotó: Kiss Annamarie

Az eseményen Becsky István önkormányzati képviselő kiemelte, a meglátogatott családon az eddigi támogatásokon túl újabb összegekkel szeretnének segíteni. – Néhány hónappal ezelőtt keresett meg minket Barbara családja. Mindenképpen szerettünk volna segíteni, így Debrecen város sportolói és hozzátartozói egy gyűjtés segítségével csaknem két millió forinttal támogatták őket. Ez azonban csak a kezdet, minél többet szeretnénk a jövőben is segíteni, így a 3x3-as kosárlabdaesemény szervezőbizottsága nevében további 300 ezer forintot ajánlottunk fel – összegezte a képviselő.

Becsky István | Fotó: Kiss Annamarie

A meglátogatott Sándorné Kiss Barbara egy szövődmény miatt veszítette el párját, aki az egyedüli kereső volt a családban. Hét hónapos terhesen, két éves kisfiával maradt egyedül. Azóta második fiúk is megszületett, a nagyszülők segítségével élnek. A hétfői sajtótájékoztatón kifejtette, minden önkormányzati segítségért hálásak, és élni fognak a bölcsődei gondozó igénylésével is.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában