fajmegőrzési program

2021.05.20. 09:57

Ritka, sörénytelen zebracsődör érkezett a Debreceni Állatkertbe

Nemzetközi fajmegőrzési program alapításában vesz részt az állatkert, ezért költözött ide a csíkos patás.

Fotó: Molnár Péter

– Kevin, a 3 éves zebracsődör Prágából érkezett hozzánk. Az alföldi zebra legészakibb elterjedésű, legritkább alfajának, a szudáni zebrának mindössze 37 egyede él a világ 10 állatkertjében. Az emberi gondozásban élő állomány több mint felének otthont adó Cseh és Szlovák állatkertek mellett már a cívisvárosi intézmény is részt vesz a tenyészprogram felállításában, a faj megmentése érdekében – részletezte a csütörtöki sajtóeseményen dr. Nagy Gergely Sándor, az intézmény ügyvezető igazgatója. Mint mondta, Afrika-panoráma kifutóban Kevin jelenleg két strucc társaságát élvezheti, de még ebben az évben szeretnének két kancát is a csődör mellé, hogy elkezdődhessen a fajmegőrzés. Kiemelte, a program célja, hogy olyan stabil, életképes állatkerti állományt hozzanak létre, amelynek egyedeit a későbbiekben visszatelepíthetik a vadonba.

Megtudhattuk, ennek a zebrafajnak legfőbb jellegzetessége, hogy rokonaihoz képest igen rövid a sörénye, mert 2-3 éves korára elhullajtja annak nagy részét. Kardos Tamás állatgondozó tapasztalatai szerint a zebracsődör hamar beilleszkedett, jól érzi magát a nagy madarakkal is.

– A prágai állatkertben már megszokta a dolgozók közelségét, ezért igen barátságos velünk is. Leginkább fűféléket legel, szénát, abrakot és zabot eszik, nem túl válogatós. Néha azért kedveskedünk neki egy kis répával vagy almával is, mindkettőt nagyon szereti – tette hozzá. Kevin láthatóan jól érzi magát az új helyén, és minden bizonnyal elnyeri majd az állatkert látogatóinak tetszését is, ha pedig megérkeznek a kancák, teljes lesz a trió.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában