Többen még kivárnak

2021.05.15. 11:30

Nehéz helyzetben vannak a ballagásra készülő általános iskolák

Jelen pillanatban nem egyszerű a végzősök búcsúztatásának a megszervezése.

20200613_Ballagás Tiszanagyfaluban_PS_KM

Fotó: MW-archív

A mostani állás szerint május 25. után lehet ballagásokat tartani. Azt, hogy milyet, az akkori járványhelyzet határozza majd meg. Több általános iskola vezetőjét kérdeztük meg, náluk hogyan készülnek az ünnepségre. Van olyan iskola, ahol már megszületett a konkrét terv, de akad olyan is, ahol még egyelőre az ötletelésnél tartanak.

– A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola nevelőtestülete szeretné méltóképpen emlékezetessé tenni ezt a napot. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben döntő kérdés a biztonság megteremtése és az egészség védelme. Ezért az intézmény ezek szellemében, valamint a hatályos jogszabályi előírások keretei között fogja meghatározni a ballagás forgatókönyvét – tudatta a Naplóval Hetei József intézményvezető.

A Szoboszlói Úti Általános Iskolában még az ötletelésnél tartanak, több opció van jelenleg. Pakurár Miklósné intézményvezető hangsúlyozta: emlékezetessé szeretnék tenni a ballagást, ahogy azt a világjárvány előtt is tették. – A diákok nyolcéves munkáját egyénileg értékeljük, ennek a formáját szeretnénk megtartani. Rengeteg tanulónk nyelvvizsgát tett már, hagyomány, hogy ők névre szóló serleget és nyelvtanulásukat segítő eszközt kapnak. Ezeket az elemeket mind meg szeretnénk tartani, ahogyan azt is, hogy a hetedikesek elköszönnek a végzősöktől az alsóbb évfolyamok nevében, a ballagó nyolcadikosok pedig üzeneteket hagynak diáktársaiknak – részletezte az iskolaigazgató. Hozzátette, várakozó állásponton vannak; ha lehetőség nyílik a járványhelyzet és a kormány bejelentése alapján, készen állnak majd megrendezni a nagyobb volumenű ballagást. Jelenleg az egyik lehetőség, hogy a végzősök a feldíszített osztálytermeikben vesznek búcsút az iskolától és egymástól.

Szabályok mellett

Szabó Gyula, az Epreskerti Általános Iskola igazgatója a Naplónak elmondta: nem tudni még, mi lesz néhány hét múlva, de arra készülnek, hogy bizonyos korlátozások mellett lesz ballagás. – Az ünnepség helyszínének kijelöltük az iskola legnagyobb belső terét. Nem tartjuk egyben a két nyolcadik osztály ballagását, hiszen így kisebb tömeg mozog egyszerre, a távolságtartást jobban be tudjuk tartani – hangsúlyozta az intézményvezető. Az Epreskerti Általános Iskolában a hozzátartozók megjelenését tanulónként két főben maximalizálják. Egyszerre így körülbelül 70-80 ember jelenik meg egy ünnepségen, ez kezelhető létszám. – A maszk viselését továbbra is kérni fogom, a fertőtlenítésből, valamint a testhőmérséklet-mérésből nem engedünk, de nem akarom megfosztani a gyerekeket a ballagás élményétől – szögezte le Szabó Gyula. Az intézményvezető szerint ez köztes megoldás, de a létszámkorlátozás, maszkviselés mellett június 19-én elbúcsúznak a végzős tanulóktól.

KD

Borítókép: A ballagás az általános iskolai diákévek lezárásának kiemelt eseménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában