iskolakezdés 2.0

2021.05.10. 15:31

Már hiányoztak a barátok és az osztálytársakkal töltött idő

Éppen ideje, hogy kezdődjön az iskola, nem bírtam a gyerekkel otthon, annyira jöhetnék volt már!

A sárándi Kossuth Lajos Általános Iskola

Fotó: Kovács Péter

Ez a gyermekét az iskolába elkísérő egyik szülő megnyilvánulása volt hétfőn reggel a település általános iskolája előtt, amikor szóba elegyedett ismerősével. Két hónap online tanulás után a felső tagozatosok is visszatérhettek a suliba. Jöttek is kis csoportokban, az iskola ajtaja előtt aztán sorba rendeződtek, mert egyszerre csak egy gyereknek a kezét lehet fertőtleníteni, illetve a csuklóhőmérő is csak egyszemélyes. Azt már Lugosiné Illés Margit igazgatótól tudtuk meg, hogy mind a 148 diák itt van, egyetlen szülő sem kért halasztást. És hiába szervezték meg az iskolán kívüli tanítás idejére a gyermekfelügyeletet, azt senki sem kérte.

Dolgozatok csak később

Lugosiné Illés Margit | Fotó: Kovács Péter

– A gyerekek érkezése előtt a technikai dolgozók fertőtlenítették, takarították a termeket, eszközöket, készen álltunk a gyermekek fogadására – válaszolta kérdésünkre az igazgató asszony. – Nem egyszerű a gyerekeknek az átállás, hozzászoktak az okoseszközökhöz. A kollégáim empátiával, nagy bizalommal fogadják a gyermekeket. Előbb felmérjük, hogy a digitális oktatásban keletkezett-e lemaradása a diákoknak, majd következik ezek pótlása, idővel pedig a témazárók. Mindezt úgy, hogy ne okozzon törést a gyerekeknek. Ugyanakkor az is fontos, hogy élményekkel tudjuk gazdagítani az iskolai életet. A most záródott iskolán kívüli tanulási időszak gördülékenyebb, eredményesebb volt a múlt évinél.

Ugyanerről beszélt a megkérdezett két szülő, Borbélyné Erdei Beáta és Gondor Rózsa is. – Tapasztalat, hogy a múlt év hasonló időszakához képest most kevesebb szülői segítségre volt szükség. Most a pedagógusok rugalmasan megoldottak minden problémát. A gyerekeknek a társas kapcsolataik hiányoztak, arra panaszkodtak, hogy a barátaikkal nem találkozhatnak, a szünetekben nincsenek ott az osztálytársak. Nyugodtabbak vagyunk, hogy iskolában vannak a gyerekek. Fontos, hogy a tavalyitól eltérően most úgy csúszunk át a nyári szünetbe, hogy tanítás lesz. Ezzel felértékelődik a vakáció.

– Órarend szerint tanítottuk a diákokat, láthattuk őket, beszélhettünk is velük. Más eszközök kellettek az online oktatásban, mert a jelenléti tanításban a személyiségünkkel is tudtunk nevelni, oktatni, ahol fontos egy mosoly, egy simogatás is. Virtuálisan azonban még inkább színesebbé tudtuk tenni az órát, emiatt azonban hosszabb volt a felkészülés a tanórára – beszélt az elmúlt hetek tapasztalatairól két pedagógus, Kovács Andrea és Szilvássy Zoltánné. Hozzátették, hogy a digitális oktatás a technikai eszközök használatának elmélyítését, az önálló tanulás képességének kialakítását is eredményezte a diákoknál.

Fotó: Kovács Péter

Közben megszólalt az első óra kezdetét jelző csengő, ám a diákok nem a tantermekben kezdték az első napot. A testnevelő tanár zenés gimnasztikát vezényelt nekik az udvaron. Onnan visszatérve a hatodikos Lévai Kristóf Lajos és a nyolcadik osztályos Kádár Réka elárulta, a nagyon szerettek volna már iskolába jönni, hiányzott az osztály, az osztályfőnök. Találkozgattak ugyan az elmúlt hónapokban, de egyszerre csak hárman-négyen. Ez így sokkal másabb, jobb!

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában