Tévhitek és tanácsok

2021.05.23. 11:43

Kölyökkortól nevelni kell a kutyákat

Az ingerszegény környezetben eltöltött idő hatással van a kutyák személyiségére.

Már egészen kicsi kortól érdemes foglalkoznunk a házi kedvencünkkel, ugyanis az új környezetbe való beilleszkedéssel egyszerre érdemes megtanulnia a szabályainkat.

„Amikor hazakerül a kiskutya, rögtön el kell kezdeni a nevelését, meg kell neki mutatni, hogy mik azok a határok, amiket nem léphet át”

– fogalmazott Maglóczki Tibor kutyakiképző. Mint tanácsolja, a cseperedő ebet érdemes közösségbe, kutyafuttatóba, majd kutyaiskolába is vinni, ahol a nevelés mellett a kiképzését is el lehet kezdeni. – Sajnos megfigyelhető, hogy általában a kistestű kutyák tulajdonosai nem tulajdonítanak a nevelésnek nagy jelentőséget, pedig a méret és a fajta nem befolyásolja az állat viselkedését – fogalmazott a szakember, aki kifejezetten viselkedési problémákkal küzdő kutyákkal foglalkozik. Mint megtudtuk, a menhelyről hozott, mentett kutyáknál jellemzőbb lehet, hogy agresszívan lép fel akár kutyákkal, akár emberekkel szemben, vagy éppen nagyon fél. Fontos tudni, hogy a láncon, ingerszegény környezetben eltöltött idő hatással van a kutyák személyiségére. – Az, hogy ezen átsegítsük a kutyát, egy hosszabb folyamat. Van, hogy nem is lehet 100 százalékban megváltoztatni az adott viselkedést, de minden esetben kezelhetőbbé lehet tenni – hangsúlyozta Maglóczki Tibor.

Fotó: Maglóczki Tibor archívuma

A szakember a megfelelő egyed kiválasztásához is adott pár tippet. – Kutyaválasztás előtt elsősorban önvizsgálatot kell tartani, meg kell vizsgálni hogy képesek vagyunk-e arra, hogy együtt éljünk egy kutyával. Segíthet ha leírjuk, mit várunk el egy kutyától és mit tudunk mi adni egy kutyának. Az is fontos, hogy legyünk tisztában a kutya igényeivel, mert sajnos nagyon sokan megveszik az állatot, majd pár hónap után a kudarcélmények miatt lemondanak róla, holott ezek mindenhol vannak és elkerülhetetlenek – mondta a szakértő. Hozzátette, fontos a megfelelő egyed kiválasztása is, illetve az adott fajta igényeit és jellemzőit is figyelembe kell vennünk amikor azt nézzük, hogy milyen céllal lenne szükségünk a négylábú társra, hiszen lényeges, hogy a fajtájának megfelelő foglalkozást tudjuk megadni kedvencünknek.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában