Tűzfigyelő szoba is lesz

2021.05.09. 07:30

Kívül-belül felújítják a Csonkatemplomot

A munkálatokra 220 millió forintot költenek, a tervek szerint július végére készülnek el.

20210222 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Csonkatemplom felújítása.

Forrás: Napló-archív

Fotó: Molnár Péter

Elkezdődött a debreceni Református Kistemplom felújítása. A beruházás részleteiről a Tiszántúli Református Egyházkerület műemléki tanácsosa, Virányi Zsolt elmondta, az egyházkerület a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatán nyert 1,5 milliárd forintot, amelyből hat helyszínen zajlanak munkálatok, a Csonkatemplomra bruttó 220 millió forintot költhetnek. – A forrás egy részét a templomok felújítása mellett az egyházi kulturális örökség turisztikai célú bemutatására kell fordítani – jelezte Virányi Zsolt.

Tetőtől talpig

Felújítják a Csonkatemplom teljes tetőszerkezetét, kívül és belül is renoválják az épületet, megújul a homlokzat, a lábazat pedig vízszigetelést kap. A beruházás befejezését követően nemcsak az istentiszteleteket lehet majd a jelenleginél jobb körülmények között megtartani, hanem a turisták számára is sokkal vonzóbb célpont lesz az épület.

A templom tornyában kiállítóhelyet alakítanak ki, az oda vezető lépcsősort is felújítják.

Az érdeklődők megtekinthetik a toronyórát, és látogatható lesz a tűzfigyelő szoba is, ahonnan elődeink az egész városra ráláttak, és az volt a feladatuk, hogy jelezzék, ha valahol tűz ütött ki. A másfél milliárdos projekt központi eleme egyébként a Debreceni Egyetemi Református Templom felújítása, amelyre 500 millió forintot fordítanak. Virányi Zsolt hangsúlyozta, a cél egy többfunkciós templom kialakítása, ahol hangversenyeket, koncerteket és egyházi rendezvényeket is tarthatnak. A külső-belső rekonstrukció mellett új hangosítást és fénytechnikát is kap az épület. A Kossuth utcai Verestemplomban mintegy 220 millió forintból többek között resta­urálják az ólomüveg ablakokat, a mozgáskorlátozottaknak akadálymentes lépcsőt alakítanak ki, a faliképeket pedig irányított fénnyel világítják meg, különleges hangulatot adva ezzel az alkotásoknak.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában