Egyik szemünk sír, a másik nevet

2021.05.24. 11:48

Keddtől már fizetünk a parkolásért

A parkolási díjnak elsősorban a forgalomszabályozási eleme a fontos, és nem a bevétel.

Fotó: Kiss Annamarie

A közterületi felszíni parkolók használata hónapok óta ingyenes a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. Debrecen megkérdezett lakosainak, autósainak a véleménye erősen megoszlik arról, hogy jó-e, illetve hasznos-e ez az engedmény. A Wesselényi-lakótelepen autók sorait láttuk, ám szabad parkolóhelyet nem találtunk.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet a kedden megszűnő díjmentes parkolás miatt”

– mondja Kiss János Roland, aki az egyik üzletben dolgozik. – Nekem annyival könnyebb, hogy az éves parkolóbérletet még nem kellett megvennem. Maga a parkolás viszont sokkal nehezebb lett, a lakótelep zsúfolásig van autókkal. Az ügyfeleim dolgát ugyan megkönnyítette a helyzet, de gyakran sokat kell sétálniuk, mert nem találnak szabad helyet a közelben – fogalmazott.

Szabó Károllyal a Szomba­thi István utcán találkoztunk, gimnazistaként éppen az első órájára igyekezett. Elmondása szerint ő jól járt az ingyenes parkolással. – Hasznosnak találom ezt a lehetőséget, korán érkezem az iskolához, ilyenkor hamar találok parkolóhelyet, később azonban biztosan nem tudnék megállni sehol. Napközben a belvárosban is esélytelen a parkolás, minden szabad helyen hosszú ideig állnak, inkább csak a továbbra is fizetős helyeken, magángarázsokban lehet esélyünk letenni a járművünket – mondta.

Fotó: Kiss Annamarie

Pappné Mezei Anett szerint, akivel a Wesselényi utcán beszéltünk, az ingyenes parkolás lejárta kétélű dolog: – A költségek miatt negatívnak gondolom, ellenben egyszerűbben lehet majd parkolóhelyet találni. A belváros szintén tele van, én azt tapasztalom, hogy rosszabb a helyzet, mint amikor fizetni kellett – válaszolta kérdésünkre.

Fotó: Kiss Annamarie

Belvárosi szélsőségek

A Napló már korábban írt a Széchenyi utcai parkolóban uralkodó káoszról, ahol a szabálytalanul, gyakran egymást akadályozva várakozó autósok sok gondot okoznak. Baróti Lajosné a járművével Debrecen több pontján is megfordul napközben, elmondása szerint máshol nem ennyire problémás a helyzet. – Szerintem sokan tévesen fogalmaznak, amikor azt mondják, hogy nem tudnak parkolni. Lehet, hogy az ember a saját háza előtt éppen nem talál helyet, de kicsivel távolabb biztosan akad szabad parkoló. Én személy szerint örülök neki, hogy nem kell fizetni, elszomorít, hogy kedden ez véget ér, hiába fizetős ugyanis a járványmentes időszakban például a Petőfi tér, ott mindig sok az autó, lehetetlen megállni – összegezte gondolatait.

Takács Béla Iván szintén sajnálja, hogy megszűnik a díjmentes parkolás, az ő dolgát nagyban megkönnyítette az ingyenes lehetőség. – Általában délelőtt 10 és délután 3 óra között autózom a városban, parkolni a Jászai Mari utcán, a Piac utcán vagy például a Hatvan utcán szoktam. Úgy látom, hogy most jobban eloszlanak az autók, könnyebb szabad helyet találni. A díjkötelezettség visszatérésével sokan parkolnak majd olyan helyeken, ahol esetleg kevesebbet kell fizetni, így ismét telítettség lesz ezeken a pontokon – mondta.

Fontos, hogy valahol meg tudjunk állni

A felszíni parkolás díjmentessé tételével összefüggésben a 2020. üzleti évben 442 millió forint, míg a 2021. év első negyedévében 243 millió forint, összességében 2021 első negyedévéig 685 millió forint árbevételtől esett el a DV Parking Kft. – tudtuk meg a debreceni polgármesteri hivataltól.

Fotó: Kiss Annamarie

Az ingyenes parkolásnak azonban nem csak anyagi vonzata van. – Szerintem ez az időszak bebizonyította a díjmentesség kapcsán, hogy a parkolási díjnak nem elsősorban a bevétele fontos, hanem a forgalomszabályozási eleme. Hiszen most például a belvárosban nagyon nehéz parkolni. Korábban volt ezzel kapcsolatban az ellenzékünkkel is vitánk, amikor különböző helyeket szerettek volna díjmentesíteni – mondta érdeklődésünkre Barcsa Lajos alpolgármester. – Mi mindig azt mondtuk, ezzel nem biztos, hogy célt érnénk, hiszen a parkolási díjnak pontosan van egy olyan szabályozási eleme, amely azt teszi lehetővé, hogy ha valakinek nagyon fontos valahol megállnia, akkor ott meg tudjon állni, igaz, díjfizetés ellenében, de legalább megtehesse. Ez jelenleg most éppen nagyon nehézkes, hogy a gazdaság már kezd visszaállni az eredeti állapotába – vélekedik az alpolgármester.

Pénzes László, Szőke Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában