bejártuk a várost

2021.05.25. 17:49

Ismét szabadon: ilyen jelenleg az élet Debrecenben a korlátozások után

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásával visszatérhet a megszokott mindennapi életünk.

Fotó: Molnár Péter

Elérte az ötmillió főt a beoltottak száma hazánkban hétvégén, ezzel pedig újabb lépést tettünk a hajdani mindennapok felé. Mostanra többek között megszűnt a közterekre elrendelt maszkviselési kötelezettség, eltörölték a kijárási korlátozást, bizonyos létszámmal tarthatóak összejövetelek és a védettségi igazolvánnyal valamennyi intézmény látogathatóvá vált.

Megnéztük, hogyan tért vissza az élet a fokozatos feloldások után Debrecenben. A MODEM-ben ottjártunkkor épp nem voltak látogatók, de a modern művészeti központ munkatársai azt mondták, jellemzően a tárlatvezetésekre jelentkeznek az érdeklődők. Ellátogattunk a debreceni Déri Múzeumba is, ahol már kedden délelőtt többekkel találkozhattunk. A jelenleg hatályos kormányrendelet szerint a kulturális intézményekbe felnőttek kizárólag védettségi igazolvánnyal léphetnek be – a Napló munkatársaitól is elkérték, majd ellenőrizték a kártyák érvényességét.

Erdélyi Andrásné és Tóth Miklósné a Déri Múzeumban | Fotó: Molnár Péter

A Déri Múzeum egyik kiállítótérben kérdeztük meg Erdélyi Andrásnét és Tóth Miklósnét az ország újranyitásáról. Mint mondták, nagyon örülnek, hogy ismét sokféle lehetőségük akad a szabadidejük eltöltésére. Most Hatvanból utaztak a cívisvárosba azért, hogy megcsodálhassák egyebek mellett a Munkácsy trilógiát. A kulturális intézmény dísztermében pedig a hajdúsámsoni Eszterlánc Óvoda Bucimaci csoportos gyermekivel és kísérőikkel futottunk össze. A gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt, így a kiállítások megtekintését követően játékos feladatokat végeztek a délelőtt folyamán.

A hajdúsámsoni Eszterlánc Óvoda Buci maci csoportos gyermekei és kísérőik | Fotó: Molnár Péter

Még nem teszik le

Debrecen belvárosában tettünk is egy sétát, hogy kiderítsük, miként fogadták a hírt a járókelők. Kissé szokatlan látvány volt a sok fedetlen arc látványa, de még inkább meglepő volt, hogy sokan az enyhítések ellenére a szabadtéren továbbra is orrot és szájat eltakaró maszkkal közlekedtek. A Napló által megkérdezettek között volt, aki úgy nyilatkozott, azért visel maszkot, mert éppen egy tömegközlekedési eszközről szállt le és azonnal be is tér egy üzletbe, így – mivel ezeken a helyeken még kell a maszk – feleslegesnek gondolja, hogy levegye azt. Mások viszont azt mondták, hogy a saját biztonságuk érdekében nem válnak meg a védőeszköztől. Többen úgy nyilatkoztak, hogy az utcán is találkozhatnak kisebb csoportokkal, ott pedig már – hiába vannak a szabad levegőn – sokan lennének egymás mellett fedetlen arccal. Emellett akadt olyan maszkos járókelő is, aki azt mondta, szerinte nem elég tiszta a levegő a belvárosban, ezért visel maszkot.

Fotó: Molnár Péter

 

Kellemetlenséget okozott

A legtöbbeknek mégis sokat jelentett, hogy újra szabadon tehettek sétát a cívisvárosi centrumban – legalábbis erről árulkodott a látkép. A járókelők nagy része várta az enyhítést, hiszen a jó idő beköszöntével egyre nehezebb volt elviselniük a maszkot.

Kürti-Lajmán Eszter és férje, Kürti Dávid | Fotó: Molnár Péter

– Megértettük, erre szükség van ahhoz, hogy megóvjuk a saját egészségünket. Megszoktuk, hogy mindenhol viselni kellett a maszkot, és hasznosnak ítéltük a kötelező viselést. Éppen ezért, most is a kezünk ügyében van a védőeszköz, mert ha olyan városrészen vagyunk, ahol a szabad levegőn is többen összegyűlnek, ott felvesszük még mindig. Nem a határozatoknak függvényében viseljük, hanem az egészségünk megőrzése miatt. Azért, mert az ország most újra kinyit, még lehetünk óvatosak a hétköznapokban – mondta Kürti Dávid, aki feleségével együtt töltött el egy napot a Debrecenben.

– Két éve ezen a napon volt az esküvőnk itt a cívisvárosban, de most a fővárosban élünk. Visszajöttünk nosztalgiázni. Szeretnénk beülni egy étterembe, ezzel is megünnepelni a házassági évfordulónkat, így örülünk annak, hogy van lehetőségünk erre, nem kell rendelni és otthon vacsorázni – tette hozzá Kürti-Lajmán Eszter.

Mózsik Enikő és Erdős Csaba még diákok, és már nagyon várták, hogy újra fedetlen arccal élvezhessék a szabadban töltött időt. – Igazán nem értettem, miért fontos a köztereken is maszkot viselni, hiszen nem voltak nagyon közel egymáshoz az emberek. A maszk nagyon zavaró volt számomra, nem tudtam egyáltalán friss levegőt szívni, és ez nagyon hiányzott – mondta Csaba. – Alig vártam, hogy haza érjek és levehessem, mert nagyon kényelmetlen volt egész nap viselni. Én szemüveges vagyok, így pláne sok bosszúságot okozott a maszk, állandóan bepárásodott a szemüveglencsém miatta. Emellett sajnos a bőröm is megsínylette az egész napos viselést, sokkal több problémám volt az utóbbi időben, mint korábban – tette hozzá Enikő.

Most már fizetni kell

Nemcsak a maszkviselési kötelezettség, hanem a járványhelyzet miatt elrendelt díjmentes parkolás is megszűnt kedden. Volt is látszatja utóbbi módosításnak: a belvárosban feltűnően kevesebben álltak meg autóikkal.

Kerekes Délia Kolozsvárról utazott Debrecenbe | Fotó: Molnár Péter

– Kolozsvárról utaztunk a férjemmel Debrecenbe, és nem jelent problémát, hogy parkolójegyet kell váltanunk. A lényeg, hogy találtunk helyet a belvárosban és kényelmesen tudjuk intézni a dolgunkat – mondta lapunknak Kerekes Délia.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában