kérhető még több gyűjtőzsák

2021.05.02. 11:30

Hiába a kötelező szemétszállítás, sokan még mindig inkább a határba viszik a hulladékot

Vajon mi késztet arra embereket, hogy ne a részükre biztosított kukába pakolják a háztartási szemetet, hanem ehelyett időt, fáradságot és gépkocsiköltséget nem kímélve azt kivigyék valahová a településük határába? Ezt a hulladékot a falujuk, városuk önkormányzata köteles eltakarítani, a költségével megrövidítve az ott élő közösséget. A megye hulladékkezelő közszolgáltatójától kérdeztük, ők milyen lehetőséget biztosítanak a szemét elhelyezésére.

Fotó: illusztráció / Napló-archív

Annak ellenére, hogy bárki részese lehet – nem sok pénzért – a szervezett és biztonságos hulladékszállításnak, a lomtalanítások alkalmával megszabadulhat a feleslegessé vált holmijaitól, mégis sokan illegális módon válnak meg a szeméttől, használt bútortól, háztartási eszközöktől. Ahelyett, hogy a hulladékot beletennék a kukába, veszik a fáradságot és kikocsikáztatják valahová a zöldbe, majd otthagyják. Az illegálisan elhelyezett hulladékot aztán a települési önkormányzatok kötelesek elszállítani, és felszámolni az alkalmi hulladéklerakókat.

– Megyénk 80 településén a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi a hulladékszállítást. A települési önkormányzatok a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátása során gondoskodnak a közigazgatási területükön belül a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás helyi szintű részletszabályainak a meghatározásáról, a hulladékgazdálkodási közszolgáltató kiválasztásáról, valamint a közszolgáltatóval történő szerződés megkötéséről.

„Így Hajdú-Biharban valamennyi háztartás számára elérhető a szervezett, rendszeres és kötelező jellegű hulladékszállítás”

– válaszolt a Napló kérdésére Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. szóvivője. Részletezte, hogy a közfeladat ellátására az önkormányzat az ingatlanhasználóknak felajánlja a háztartásukban keletkező vegyes, az elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható települési, a lomhulladék és (ahol a közszolgáltató ezt felkínálja) a zöld-, biohulladék elszállítását. Továbbá a közszolgáltatói tevékenység kiterjed a gyűjtőszigetek, gyűjtőpontok, valamint a Debrecenben és Hajdúszoboszlón működtetett lakossági hulladékudvar üzemeltetésére is.

Már a használt étolaj gyűjtésére is van lehetőség | Fotó: illusztráció / MW-archív

A lomtalanítást is pótolták

– Minden ingatlanhasználó számára biztosított egy vegyes és egy elkülönített települési hulladék gyűjtésére alkalmas gyűjtőedény, ennek hiányában erre a célra szolgáló (sárga) zsákokban gyűjthetik össze ezeket a hulladékokat. Sőt lehetőség van az ingatlanhasználóknak arra is, hogy a többlethulladék gyűjtéséről a közszolgáltatás (szállítás/kezelés) díját is tartalmazó feliratos zsákok (Debrecenben fehér, a debreceni régióban narancssárga) megvásárlásával gondoskodjanak – magyarázta a szakember, majd áttért az utóbbi hónapokban sokak által hiányolt lomtalanításra: – A lomtalanítás vidéken a helyi önkormányzatok igényei alapján, évente egy-két alkalommal történik, jellemzően tavasszal és ősszel. Tavaly a pandémia miatt néhány önkormányzat kérésére tavasszal nem volt lomtalanítás, ezt ősszel pótolták. Idén ilyen nem történt, így zavartalan ez a szolgáltatás is. Debrecenben telefonon és interneten előre foglalható időpontokkal, egyeztetett tartalommal valósul meg a lomtalanítás. Ezzel csökkentjük a „lomizás” lehetőségét, a hulladék szétszóródásának a veszélyét – tudatta.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában