statisztika

2021.05.02. 10:44

Háromszáznál is több vonatot kísértek testkamerás ellenőrök Hajdú-Biharban

Csaknem ezer új testkamerát szerez be a MÁV-START Zrt. A készülékek használatának bevezetése óta jóval kevesebb jegyvizsgálót ért bántalmazás.

20210224 Győr Mennyi támadás éri a megyei kalauzokat, Körkép a MÁV-val és a GYSEV-vel. Testkamera illusztráció Fotó: KAPOTT KÉP Kisalföld

Fotó: MW-archív

– A testkamerát, annak hivatalos bemutatóját követően 2019. szeptember 1-étől vehették használatba jegyvizsgáló munkatársaink: összesen 103 eszközt 12 telephelyen. 2020-ban újabb beszerzés keretében 66 kamera érkezett – tájékoztatta a Naplót a MÁV-START Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. Hangsúlyozták, kiemelten fontosnak tartják munkatársaik testi-lelki épségének megőrzését, az őket ért bántalmazások elkerülését, ezért további testkamerák beszerzését tervezik. – A vasúttársaság célja, hogy biztosítani tudja az összes szolgálatot teljesítő jegyvizsgálónk számára biztosítsuk ezen eszközök használatát, minden szolgálati helyen – tették hozzá. Megtudhattuk,

Hajdú-Bihar megyében 11 kollégájuk 87 esetben vett fel kamerát szolgálatra, és 303 vonatot kísértek az eszközzel, a jegyvizsgálókat azonban tavaly és ezidáig idén sem bántalmazták az utasok.

Hatásosnak bizonyult

Megtudhattuk, az eddigi intézkedéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat a súlyos konfliktusok száma a vonatokon, az utasok együttműködőbbé váltak a készülék láttán. – Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát – fogalmazott a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága. – Idén az első negyedévben az egy évvel korábbi időszakban tapasztalt 22-höz képest 12, míg áprilisban eddig a tavalyi 7-hez képest csupán 5 atrocitást jelentettek. Ezek közül Budapesten 3, további 7 megyében 9 támadás történt. 2018-ban 123; 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben – részletezték. Hangsúlyozták, a kollégáik személyét közvetlenül vagy közvetetten veszélyeztető idei 16 támadás közül 10 tettlegesség, 4 tettleges becsületsértés, kettő pedig verbális agresszió volt. Nyolc napon túl gyógyuló sérülés egy esetben történt, és az elkövetők 69 százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

Még több vonalon

A vasúttársaság kiemelte továbbá, hogy a közfeladatot ellátó munkavállalók szolgálati mobiltelefonjukon minden olyan esetben kérhetnek rendőri segítséget, amikor úgy érzik, a nem együttműködő utasok miatt ők vagy a vonaton tartózkodók veszélyben lehetnek, a rögzített felvételeket pedig csak és kizárólag a rendőrség tekintheti meg. A MÁV-START Zrt. összesen 169 testkamerát telepített eddig: Balassagyarmatról, a budapesti Nyugati pályaudvarról, Ceglédről, Celldömölkről, Debrecenből, Dombóvárról, Esztergomból, Kecskemétről, Miskolcról, Szobról, Szolnokról és Vácról induló vonatokon már sikerrel alkalmazzák a készülékeket. A budapesti Keleti pályaudvar, Füzesabony, Komárom, Sátoraljaújhely, Szeged, Tapolca és Záhony jegyvizsgálói várhatóan májustól használhatják az eszközöket.

Berecz Dorina

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/orszag-vilag/mintegy-ezer-testkamerat-szerez-be-a-mav-5202562/

Borítókép: a kamerák láttán együttműködőbbé válnak az utasok is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában