Szenior

2021.05.14. 11:30

Folytatódott a Debreceni Egyetem különleges képzése

Ezúttal orvostudományi előadás volt terítéken.

Már megtekinthető a Debreceni Egyetem élethosszig tartó tanulást támogató képzési programjának legújabb előadása. Németh Norbert egyetemi tanár, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese „A Vér tudja ő útjait...” címmel a véráramlástan rejtelmeiről beszél az " target="_blank" rel="noopener noreferrer">online elérhető videóban – írja a hirek.unideb.hu. A szigorú járványügyi szabályozás miatt nem a megszokott formában, hanem az online térben tért vissza a 2020/2021. tavaszi félévben a Debreceni Egyetem speciális képzési programja, a Szenior Egyetem. A sorozatot A nagyvárosi bűnözés és a bűnügyi újságíró a Horthy-kori Budapesten című előadásával Kerepeszki Róbert habil. egyetemi docens, a Történelmi Intézet igazgatóhelyettese kezdte.

A félév a Szenior Egyetem egyik legnépszerűbb témájával, orvostudományi előadással folytatódik. Németh Norbert professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese a véráramlástan rejtelmeiről beszél. – Az orvostudomány számos területét szövi át a véráramlástan témaköre. Ez a szövetek, szervek megfelelő működése számára elengedhetetlen folyamat felépítésében és összetettségében csodálatos rendszer, ám számos ponton el tud romlani. Előadásomban egy rövid betekintést nyújtok a vérkeringés orvostörténeti vonatkozásairól, biofizikai és élettani alapjairól, kitérve olyan betegségekre és kóros állapotokra, amelyekben ezek a faktorok megváltoznak – mondta Németh Norbert.

A professzor hozzátette: a véráramlástan (haemorheologia) foglalkozik a vér alakos és plazmatikus összetevői mellett a vérrel kontaktusban álló érfal és érrendszer működésével. Az ÁOK dékánhelyettese a kísérletes sebészet és a sebészeti műtéttan területén dolgozik, kutatóorvosként a véráramlástan és a mikrokeringés, valamint annak sebészeti patofiziológiai vonatkozásait vizsgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában