Tiszteletadás

2021.05.20. 12:36

Emléktáblát avattak a Debreceni Egyetemen

Záborszky Zoltán domborművét ünnepélyes keretek között avatták fel.

Forrás: unideb.hu

Dombormű őrzi Záborszky Zoltán, a Debreceni Egyetem tavaly elhunyt professor emeritusának emlékét az Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékén. Az emléktáblát az özvegy jelenlétében május 19-én avatták fel a Kenézy Gyula Campuson – tájékoztatott a hirek.unideb.hu.

– Záborszky Zoltán évtizedekkel a saját kora előtt járt, tevékenysége példaként szolgál mindenki számára. Bebizonyította, hogy az eszköztár lehet nagyon fontos, sok mindent meghatározhat, de az, hogy milyen szaktudással, szervezettséggel és emberi hozzáállással történik az orvoslás, lényegesen fontosabb szempont – emlékezett Mátyus László, az általános orvostudományi kar dékánja az ünnepségen.

Záborszky Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának professor emeritusa, a Traumatológiai Tanszék volt vezetője tavaly, életének 93. évében hunyt el.

– Záborszky professzort türelem, józanság, alázat, pozitív hozzáállás jellemezte. Minden munkatársára, tanítványára odafigyelt, tanácsot adott, ha elakadtunk. Örülök, hogy itt állhatok az emléktáblája előtt. Azt remélem, hogy a kollégák, akik majd erre járnak, megérzik, hogy a szellemisége velünk van – hangsúlyozta Turchányi Béla egyetemi docens, a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék vezetője.

Záborszky Zoltán egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, és Budapesten fejezte be 1952-ben. Pétervásárán kezdte meg orvosi szolgálatát a Tüzér Ezrednél, majd három éves sorkatonai szolgálat után a kecskeméti Honvéd Kórház sebészeti osztályára helyezték segédorvosnak. Általános sebészetből 1957-ben tett szakvizsgát, majd áthelyezését kérte a Központi Honvéd Kórház Traumatológiai osztályára. Első kutatási területe a csontcsavar volt, kadaver csontokból csontcsavarokat készített. Klinikai kísérletben igazolta, hogy segíti a csontosodást és a csont átépülését. Másik nagy ötlete, az érvarratok gyorsítására kifejlesztett éregyesítő készülék, melyet állatkísérletben igazolt, és szabadalmaztatott.

1972-ben kinevezték a Központi Honvédkórház Baleseti Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosának, 1980-ban pedig ezredessé léptették elő.

1987-ben a Debreceni Orvostudomány Egyetem az újonnan megalakuló Traumatológiai Tanszék vezetésére kérte fel. Egyetemi tanári kinevezését ugyanebben az évben vette át. Hét év alatt átalakította Debrecen és környéke baleseti ellátását. Célul tűzte ki az ambuláns betegek ellátásának javítását és a polytraumatizált sérültek hatékonyabb gyógyítását. 1994-ben vonult nyugdíjba. Munkássága elismeréseként a Debreceni Egyetem professor emeritusnak nevezte ki.

Emléktábláját, E. Lakatos Aranka alkotását szerdán Záborszky Zoltán özvegye, családja, egykori tanítványai, kollégái és tisztelői jelenlétében leplezték le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában